Над 50 милиона лева годишно до 2025 година. Такава е

...
Над 50 милиона лева годишно до 2025 година. Такава е
Коментари Харесай

150 милиона лева за ремонт: Летище София трябва да бъде преобразено до две години - ето как

Над 50 милиона лв. годишно до 2025 година . Такава е плануванаъа инвестиция за ремонт на летище София, оповестиха от опратора на аеропорта  " СОФ Кънект ". За целия период на концесията вложенията в развиването на българското летище ще надвишат 1,2 милиарда лв. .

" Не единствено изпълняваме, само че и ще преизпълним капиталовата си стратегия. 150 милиона лв. ще бъде приносът на " СОФ Кънект " към българската стопанска система до края на 2025 година, който да обезпечи трансформацията на столичния аеропорт. Работим интензивно и по възстановяване на въздушната съгласуваност на града и страната - повече дестинации от летище София значат основаване на нови бизнеси и още работни места, а също и разпространение на страната в интернационален мащаб ", съобщи Хесус Кабайеро - изпълнителен шеф на летище София.
 Снимка 615892
Източник:

Инвестиционната стратегия е част от по-широката стратегическа цел,  която до 2030 година ще би трябвало да преобрази софийското летище в петзвезден районен аеропорт, който да разполага с трети пътнически терминал .

" Подобряването на пътническото прекарване, приложението на зелената сила, чистата околна среда и стабилно развиване са измежду главните цели в проекта за рационализация на летище София ", споделят от " СОФ Кънект ".
 Летище София с значима стъпка към прехвърлянето на целия трафик към Терминал 2
Летище София с значима стъпка към прехвърлянето на целия трафик към Терминал 2

Нова система за обработка на багажа ще се внедрява на аерогарата

Основните капиталови планове:
Строеж на 20-мегаватов фотоволтаичен парк, който да посрещне енергийните потребности на летищния комплекс. Първите пет мегавата ще бъдат внедрени още преди 2025 г. Изграждане на изцяло нов Терминал 3 до 2030 г. Пълна реорганизация на постройката на Терминал 2, който ще поеме и полетите от Терминал 1, както и създаване на 3 нови публични паркинга. Удвояване на гишетата за регистрация на пасажери и нарастване на линиите за инспекция сигурност и граничен надзор. Подобряване на пътническото прекарване посредством нова комерсиална зона от съвсем 2000 м2, изцяло нова зона с заведения за хранене и заведения. Внедряване през 2023 година на нова съвременна и ефикасна система за ръководство на багажи. 3 нови пътнически ръкави, с опция за обслужване и на ширококоропусни самолети за полети на дълги дистанции. Ремонт и усъвършенстване на летателното поле, в това число пистата.
Нова система за обработка на багажа (т.нар BHS) ще бъде построена на Терминал 2 на Летище София от лятото , като задачата е да се усъвършенства скоростта и сигурността на обслужването на пасажерите - изключително след идното вдишване и на трафика от остарелия Терминал 1.

Т1 е ситуиран в съвсем 70-годишна постройка и няма толкоз положителни транспортни връзки, колкото доста по-модерния Т2, до който има метростанция. От " СОФ кънект " още през предишното лято оповестиха, че историческата постройка на аерогарата ще бъде непокътната за частни полети и ще получи актуализирана VIP зона.

Другият терминал обаче в това време ще би трябвало да бъде освежен и да се усили потенциала му, с цел да може да се оправи с трафика.
 Летище София бележи растеж на пасажерите по отношение на предходната година, само че още не може да навакса 2019-а
Летище София бележи растеж на пасажерите по отношение на предходната година, само че още не може да навакса 2019-а

Резултатите при чартърните и вътрешните полети несъмнено са по-ниски

Договорът за BHS системата е на стойност 20 милиона лева , като против тази сума френският консорциум Alstef Group би трябвало да я достави, възнамерява и поддържа. В момента летището разчита на остаряло решение с една машина, до момента в който новото е с 4 и по този начин може да обработва до 2400 чекирани багажа в час.

Багажът ще минава през 4 равнища на сигурност, като системите са тройно резервирани. В същото време, ще се поддържа както цялостно самообслужване, по този начин и чекиране благодарение на сътрудник.

Изграждането на новата BHS система ще стартира през лятото и ще продължи няколко месеца, като за избран интервал тя ще работи редом със остарялата, прецизираха от Летище София за Money.bg . Основен приоритет ще е да не се прекъсва работата на аеропорта - изключително в най-натоварения интервал на годината.

На този стадий по-голямата част от полетите на нискотарифните самолетни компании WizzAir и EasyJet, както и част от чартърите към момента се извършват от Т1, само че след 20:00 часа трафикът се поема напълно от Т2.

От Летище София все още към момента не могат да се ангажират с дата, на която Терминал 1 ще бъде " пенсиониран ". Те подчертаха, че системата за обработка на багажа е единствено един детайл от измененията, които предстоят на Терминал 2. Неговите гишета ще станат повече, ще се удвои пропускателният потенциал и се готвят още ред други преструктурирания.

Кой завоюва състезанието са градежа на паркинги на Летище София

Поръчката е на стойност 5 млн. лева
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР