Над 50 кита гринди са загинали, след като са заседнали

...
Над 50 кита гринди са загинали, след като са заседнали
Коментари Харесай

Над 50 кита гринди загинаха, след като заседнаха край плаж в Шотландия

Над 50 кита гринди са починали, откакто са заседнали край брега до шотландски плаж, съобщи ДПА/Пи Ей медия.

Спасителни екипи са извикани на мястото на случая на остров Люис. Те са работили по сигнал, съгласно който десетки бозайници бедстват в неделя сутринта.

По първични данни групата е наброявала към 55 гринди, измежду които възрастни и дребни. Спасителите обаче бързо открили, че едвам 15 от тях са към момента живи.

Британските водолази, профилирани в спасяването на морски жители, са се пробвали да върнат във водата два от по-активните кита. Единият съумял да се измъкне, само че другият умрял, както и още три.

В неделя следобяд управляващите са взели решение останалите китове да бъдат евтаназирани по хуманни съображения.

Причината за изхвърлянето на китовете гринди на брега не е известна, само че се допуска, че групата може да е последвала една от женските, написа Българска телеграфна агенция.

От благотворителна организация, която се грижи за морските жители, оповестиха в публикувано изказване, че евентуално женска е почнала да ражда, за което след това са открити признаци, и по тази причина цялото стадо е тръгнало след нея.

Китовете гринди са известни със мощните си обществени връзки и постоянно, когато един от тях изпадне в усложнение и се отдели от групата, останалите го следват.

В неделя на мястото на случая са били и бреговата защита, шотландската пожарна и избавителна работа, полицията, ветеринарни лекари и представители на локална организация, отговарящи за морските жители. Специалистите са решили, че плиткият плаж и бурните талази вършат прекомерно рисково изплуването на останалите животни.

„ Като се има поради какъв брой дълго време китовете гринди са били отвън водата в допълнение към неприятните условия, беше решено, че ще бъдат евтаназирани от хуманни съображения “, се споделя в публикуваното известие.

Предстои да бъде направена аутопсия на животните.

Гринди са от семейство Делфинови, които са от разред Китоподобни.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР