Над 5 хил. пчелни семейства в Плевенско са изтровени в

...
Над 5 хил. пчелни семейства в Плевенско са изтровени в
Коментари Харесай

Пчелари излизат на протест срещу масово отравяне на пчели в Плевенско

Над 5 хиляди пчелни фамилии в Плевенско са изтровени вследствие на безотговорно напръскване с пестициди от страна на земеделските стопани и на арендаторите.

И сега комисии в Областната дирекция Земеделия прави инспекция по сигнали, които всеки ден оповестяват за умрели пчели. Гледката в действителност е жестока. В Долна Митрополия да вземем за пример пчеларят Мирослав Маринов споделя пред БНР, че улиците са осеяни с умрели пчели, а единствено неговите унищожени кошери са 300.

В събота пчеларите от Плевен ще стачкуват пред регионалната администрация.

Обикновено пръскането е по празниците към Великден, когато институциите почиват и нарушителите не съблюдават никакви условия.

"Тази година те са повече от предходните години. Първо бяха отровени в овощни градини в Пелово, Долна Митрополия, Биволаре, Одърне, Бреница, Тръстеник. Някои от пчеларите не оповестяват, тъй като процедурите по определяне на виновника са продължителни и комплицирани. Пробите, които се изпращат за разбор, заплащането им се поема от пчеларя и това възпира доста от тях, защото те са към 400-500 лв. ", изясни ръководителят на Областния пчеларски съюз доцент Юлиян Станчев.

"През Великденските празници продължи интензивно пръскането в нарушаване на наредби и закон. Основно предписание в Растителна отбрана е да не се пръска по време на разцвет. Пръсканията бяха денем, без да се предизвестяват пчеларите ", добави той.

"Числото на отровените пчелни фамилии е много огромно и по тази причина ние протестираме ", уточни доцент Маринов.

За четвърта поредна година се подава сигнал за отравяне на пчели от земеделци, има и каузи, само че санкционирането е мъчно.

"Дело се води от предходната година, в това време на същите места се случи отравяне. Защото се нарушават разпоредбите на Растителна отбрана ", изясни Маринов.

Според него няма осъдени, тъй като "са комплицирани процедурите по определяне - би трябвало да има растителна проба, разбор, разбор на умрели пчели, делата се водят 3-4 години и по този начин се размива и закъснява глобата ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР