Над 5 декара и половина на първа линия на морето

...
Над 5 декара и половина на първа линия на морето
Коментари Харесай

Румяна Друмева: Продават на половин цена ученическия лагер в Равда

Над 5 декара и половина на първа линия на морето в с. Равда се продават за 88 евро на квадратен метър. Имотът, някогашен училищен лагер, е на община Казанлък. За три години цената за продажбата на парцела е паднала съвсем на половина. Това е повода за остри реплики сред ръководещи и съпротива в Казанлък, като се подозира уговаряне на преференциална цена.
По предложение на кмета Галина Стоянова /ГЕРБ/ и с решение на общинския съвет на Казанлък през 2016 година някогашният училищен лагер е разгласен за продажба на търг. Цената тогава е за 1 800 000 лв.. „ Седем пъти са провеждани търгове, с опит този парцел да бъде продаден. Във всяка една от тези седем години той е бил част от признатия бюджет за съответната година и продажбата е била неуспешна”, съобщи пред НТ Николай Златанов - ръководител на общинския съвет в Казанлък.

Така цената непрекъснато пада, като от последната препоръчана от кмета – 1 088 000 лева тя е свалена още. Началната тръжна цена на имота се гласоподава за 88 евро на кв. м. „ Нормално е, откакто седем пъти си изнасял един парцел на обмен и не се е явил нито един претендент покупател да помислиш, че нещо не е наред със цената”, разяснява още Златанов.

„ Ние като съветници не сме подкрепили нито един път тази продажба и постоянно сме желали да има публично допитване за бъдещето на този въпросен парцел. Ние не би трябвало на око да дефинираме. Ако се поддържа тази оценка би трябвало най-малко да стъпим на нея, а наблягам общинският съвет има право да я завиши, само че не и да я намали”, съобщи общинският консултант Румяна Друмева.

От Българска социалистическа партия са сезирали редица институции за нарушавания в процедурата за установяване цената за търга, под тази на оценителя 1 088 000 лева Липсата на регулация и неактуалната пазарна цена били съществена причина за липса на претендент купувачи. „ Ако този парцел не може да бъде продаден, това не е пазарна цена. Това значи, че оценителят нещо е надвишил упованията си за тази продажба”, сподели Николай Златанов.

„ След като не е урегулиран. Оценителят не може да даде застройката, точните параметри на застройката, която вложителят може да осъществя в парцела. Това е ниско застрояване в зона " А ", височината е до 10 метра, само че какъв брой квадрата може да застроите никой не може да ви каже”, добави още той.

„ Може би се чака преференциалния миг или комфортната за някого цена, откакто парцела не потегля да се урегулира. Всеки заинтригуван притежател, в случай че желае да върне блясъкът на един терен или да го оползотвори, надлежно може да предприеме редица управнически дейности. Примерно, регулацията, достъпа до имота”, разяснява Румяна Друмева.

Повод за напрежение бе заявяването, че са водени диалози с предприемачи за закупуване на парцела. „ Ами помогнете и вие, намерете и вие покупател, аз не укривам, че съм водил диалози. Няма да ви кажем, като почнете да управлявате вие, тогава ще даваме пояснения. Бюджетът не сте го правили вие, бюджетът го е правила групата на ГЕРБ, на БДЦ и на сътрудниците от Реформаторския блок”, съобщи общинският консултант Джамал Папарланов.

„ Смятам, че всеки общински консултант е задължен, освен че няма спор на ползи, само че е задължен да спомага за реализиране на програмата на общината”, разяснява Николай Златанов.

„ Общинските съветници сме за това, с цел да може, когато сме приели решение, че продаваме един парцел и сме определили неговата първична цена, да използваме всичките си връзки и да докараме всички възможни вложители в Казанлък и да ги пуснем на този търг и да получи общината най-високата цена”, сподели още той.

„ Има ли нарушаване на публичния интерес? Има, изрично. Има ли занижаване на цената и превишаване пълномощията на общински съветници - има. Дали обаче има скица за търговия с въздействие, това ще решат институциите, които ние сигнализирахме”, съобщи Румяна Друмева.

За едно ръководещи и съпротива са съгласни, 20 години са водени тежки правосъдни борби, за възобновяване правата върху парцела, който в този момент се продава.„ Битката беше неповторима. Събаряха се здания, с цел да се потвърди, че парцелът бил равнища, а ние всички сме почивали там”, съобщи още Николай Златанов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР