Над 5 часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална

...
Над 5 часа продължи заседанието на Консултативния съвет за национална
Коментари Харесай

Общо мнение след КСНС: Необходими са модернизация и финансиране за армията

Над 5 часа продължи съвещанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), свикано от президента Румен Радев на " Дондуков " 2. На срещата при президента разискаха настоящите опасности и закани за националната сигурност, свързани с защитата и положението на въоръжените сили на Република България.

Членовете на Съвета се сплотиха, че ескалацията на напрежението в Черноморския район, нестихващите спорове в Близкия Изток и Азия, интернационалният тероризъм и миграционните потоци изправят страната ни пред основни провокации. Това акцентира след срещата на КСНС държаният глава Румен Радев.

По думите му се бави темпът на рационализация на армията, като основа за това са нормативни уредби, които би трябвало да бъдат изменени. " Необходими са ефикасни ограничения за повишение на интереса към военната специалност и преустановяване на отрицателната наклонност за овакантяване на специалността ", добави Радев.

Участниците са се обединили по няколко тематики по време на Съвета:
- Ускоряване на процедурите за модернизацията на въоръжените сили.
- Инвестиционна проект стратегия до 2032 година съобразена с задачите и проектите за развиване на Въоръжените сили до 2032 година
- Министерски съвет да проучва опцията за актуализиране на Националния проект за повишение на разноските за защита до 2024 година
- Министерски съвет да обезпечи финанси за поддръжка на съществуващата въоръжена техника.
- Изпълнителната власт да преодолее изоставането и ускоряването на придобиването на нова техника
- Стартиране на плана за рационализация на сухопътни войски.
- Министерския съвет да оцени опцията за основаване на целеви фонд за организация на Въоръжените сили.
Държавният глава благодари на всички за пълноценната полемика.
Заседанието на " Дондуков " 2 продължи 5 часа, а в него присъединяване взеха министър председателят Кирил Петков, ръководителят на Народното събрание Никола Минчев, представители на седемте парламентарни групи, министрите на външните работи Теодора Генчовска, на вътрешните работи Бойко Рашков, на защитата Стефан Янев, ръководителят на ДАНС и шефът на Държавната организация " Разузнаване ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР