Над 46 хил. зрелостници се явяват на Държавен зрелостен изпит

...
Над 46 хил. зрелостници се явяват на Държавен зрелостен изпит
Коментари Харесай

Вариант 13 се падна на матурата по БЕЛ

Над 46 хиляди зрелостници се явяват на Държавен зрелостен изпит по български език и литература. Изпитът стартира в 8.30 ч. Всички участници в държавния зрелостен изпит би трябвало да заемат местата си в учебните заведения до 8.00 ч. Зрелостниците би трябвало да носят документ за идентичност и служебна записка. Пише се единствено с черен химикал, оповестяват от МОН.

Рано тази заран в просветното ведомство беше генериран теста измежду близо 6 млн. комбинации. За интерпретативното съчинение и есето се падна общата тематика номер 13. Реално обаче тази година за първи път зрелостниците ще избират сред две разнообразни тематики според от това дали ще пишат есе или интерпретативно съчинение. Какво стои зад нея учениците ще схванат занапред. Темата и създателят ще бъдат оповестени по-късно.

Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко произведения на изучавани създатели. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст. За разлика от предходни години, творбите, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

И през тази година оптималният брой точки на матура та ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-вече 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 т., които носят оценка „ Среден (3) “.

Общият брой на въпросите остава неизменен – 41. С избираем отговор към този момент ще бъдат единствено 22 от тях – с осем по-малко от предходната година. 16 са дилемите с къс свободен отговор.

В София изпитът ще се организира в 88 учебни заведения. Очаква се да се явят повече от 9 200 деца. Квесторите и педагогическите експерти, ангажирани с провеждането, са над 2 500.

За разлика от предходната година, когато изпитът се организираше при строги коронавирус ограничения, тази година такива няма. Той обаче ще протече на фона на три протеста - на транспортните синдикати, на таксиметровите водачи и на превозвачите. Те дадоха обещание да не затрудняват напредването на зрелостниците.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР