Над 45 години от професионалния му път минават в Пирогов“

...
Над 45 години от професионалния му път минават в Пирогов“
Коментари Харесай

Почина доайенът на българската спешна медицина проф. д-р Милан Миланов

Над 45 години от професионалния му път минават в „ Пирогов “
Доайенът на българската анестезиология, реанимация и незабавна медицина проф. доктор Милан Миланов умря през днешния ден на 77-годишна възраст, оповестиха от най-голямата незабавна болница в страната " Пирогов ".

" Ръководството на УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " сервира дълбоки съболезнования на фамилията и околните на проф. Миланов! Поклон пред паметта му! ", написаха от лечебното заведение.

Милан Стоянов Миланов е роден през 1945 година в София. Завършва медицина през 1973 година Специализира анестезиология, интензивно лекуване и незабавна медицина, а по-късно и трансплантация в Европейския университет в Барселона. Професионалният му път стартира по систематизиране като доктор в Бърза помощ и анестезиолог в новосъздадения ОАРИЛ в Окръжна болница в Сливен.

През 1977 година доктор Миланов стартира работа като анестезиолог-раниматор и теоретичен помощник в Централна реанимация с Операционен блок на РНПИСМП " Пирогов ", където протича главният му професионален път в продължение на 40 години, заемайки позициите на завеждащ поделение и шеф на Клиниката по анестезиология и интензивно лекуване.

Проф. Милан Миланов е шеф на НИСМП „ Пирогов “ сред 1992-1993 година

След демократичните промени е главен участник във възобновяване на Български лекарски съюз, два пъти негов заместник-председател. От 2012 до 2017 г е ръководител на Столичната гилдия на БЛС.

Заместник-министър на опазването на здравето в държавното управление на Филип Димитров. Ръководител и главен мотор на плановете по FAR и Световна банка за модернизирането на незабавната здравна помощ в България. Първи народен съветник по донорство и незабавна медицина.

Убеден демократ, постоянно с открита и дейна гражданска позиция, общински консултант в Столичния общински съвет и негов заместник-председател, почетен със званието „ Почетен жител на град София “.

Проф. Д-р Милан Миланов е притежател на медал „ Стара планина “ – I – ва степен за извънредно огромните му заслуги в региона на опазването на здравето, здравната просвета и процедура в Република България.

Опелото ще бъде в събота, 17 юни 2023г., 14 часа, в храм " Рождество Богородично ", кв. " Лагера "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР