Над 43 млн. лв. ще бъдат вложени в обновяването на

...
Над 43 млн. лв. ще бъдат вложени в обновяването на
Коментари Харесай

Наливат 43 млн. за ремонт на университети

Над 43 млн. лева ще бъдат вложени в обновяването на 13 университета по линия на ръководената от Министерството на районното развиване и благоустройството Оперативна стратегия „ Региони в напредък “ 2014 -2020 година по мярката за поддръжка на висшите учила в България. Това разгласи заместник-министър Деница Николова, която дружно с ректора на Технически университет – София проф. дмт. инж. Георги Михов сложиха началото на план за изцяло възобновяване на Блок 3 и Блок 1 на висшето образователно заведение.

Със алегорично слагане на първото парче изолираност стартира осъществяването на огромното задание за енергийна успеваемост и съоръжение на двата образователни корпуса, като цената на плана е 3,5 млн. лева, от които близо 3 млн. лева е безвъзмездната европейска помощ, а 525 хиляди лева е националното съфинансиране.

„ Изключително ми е прелестно, че през днешния ден даваме началото на следващия план с най-видим резултат за бъдещето на България - вложенията в образованието. Това за нас е най-важната мярка “, уточни зам.-министър Николова. Тя обърна внимание, че в програмния интервал до 2020 година по Оперативна програма „ Региони в напредък “ 2014-2020 година Министерство на регионалното развитие е планувало 344 млн. лева за възобновяване, обзавеждане и съоръжение на детски ясли и градини, професионални гимназии и общински учебни заведения.



„ Така ще подобрим изискванията за обучение, ще модернизираме материалната база и ще дадем опцията студентите и учениците да имат качествена среда за обучение и по-големи благоприятни условия да подобрят своята подготовка по метод, по който да подкрепят и поддържат бизнеса в реализацията на плановете, и вследствие на това да се стигне до общ резултат за развиване на стопанската система и страната “, сподели още Николова.

Заместник-министърът подсети, че в предходния програмен интервал по Оперативна програма „ Регионално развиване “ 2007-2013 година също е вложен забележителен запас в областта на образованието. Над 36 млн. лева са вложени в ремонта на 15 университета, а други 374 млн. лева за възобновяване на детски градини и учебни заведения в страната. „ За нас това са най-важните ограничения, тъй като фокусираме България да има своето бъдеще, посредством образованието на своите деца “, означи Деница Николова.



Тя пожела сполучливо осъществяване на плана на Технически университет – София и акцентира, че това е инвестиция, която надгражда предходната в размер на 3,8 млн. лева, с която са осъществени ограничения за енергийна успеваемост, които са от най-голям клас „ А “ и вършат образователната база покрай 0-во ползване на сила, а това има резултат към понижаването на разноските за отопление и възстановяване на постройките.

„ Сега влагаме още 3,5 млн.лв. само че към този момент осъществяваме освен ограничения за енергийна успеваемост, само че обновяваме изцяло корпус 3 и надграждаме ограниченията по към този момент ремонтираните блокове. Проектът ще даде опцията за ново съоръжение за интерактивно образование на студентите с нови технологии. Това е новият, съвременен и атрактивен метод на обучение съгласуван с новите технологии, уточни Николова.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР