Над 4000 участници - любители на българския бит и култура

...
Над 4000 участници - любители на българския бит и култура
Коментари Харесай

Хиляди се събират за XIV събор „Богородична стъпка“ на Старозагорските бани

Над 4000 участници - фенове на българския обичай и просвета се събират на 24 и 25 август на Старозагорските бани за XIV Национален тракийски фолклорен събор „ Богородична стъпка “. 
Програмата стартира в 9 часа на 24 август, а от 11 часа е формалното разкриване. Участниците ще се показват на две подиуми в парка на курорта през целия ден. Гала концертът на Фолклорен отбор „ Тракия “ - Пловдив, и Общинския фолклорен отбор „ Загоре “ - Стара Загора е от 19 часа. В 21 часа ще стартира демонстрацията на нестинарски танц. В неделя от 9 часа не престават изявите на участниците на двете подиуми, а в 16 часа ще бъдат оповестени отличените участници в събора.
Журито, което ще прави оценка изпълнителите, е в състав: учен Крум Георгиев, учен Кирил Тодоров, доцент доктор Веселка Тончева, доцент доктор Валентина Райчева, Христо Иванов и Ангел Чакъров. Ще бъдат връчени плакети за принос в запазване и разпространение на обичайна ни просвета, а най-хубавите колективи или самостоятелни реализатори ще бъдат отличени с Наградата на кмета на община Стара Загора, Наградата на Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ и Наградата на Младежкото тракийско сдружение.  
В съпътстващата стратегия на събора ще има детски креативен работилници „ Съхранено с обич - сътворено с гений “, в къта за приложни изкуства те ще могат да изработят дървени лъжици, стомни, както и да обличат и рисуват бутилка. Ще могат да се забавляват и с разучаването на игрите „ Пускам, пущам забрадка “, „ Криеница “, „ Сляпа баба “ и други В Селския двор ще покажат живата традиция „ Добра среща “, самодейни сформира ще  посрещат посетители на раздумки с билков чай и ръжено кафе, ще има проява на обичайни тракийски гозби и на достоверни национални носии.
В изложбата „ Свещените места на България “ на доцент Алексей Стоев и проф. Пенка Стоева ще бъде показана Астрономическа обсерватория „ Юрий Гагарин “, в „ Хубост българска “ - фотографии на Елена Тилова. В " Хоро на площада " оркестри и танцови школи ще покажат фолклорни танци от всички краища на страната. В обичайна Улица на занаятите майстори ще оферират стоката си, а за искащите да посетят естествения феномен „ Богородична стъпка “ уредниците обезпечават безвъзмезден транспорт, тръгващ от центъра на Старозагорските бани. 
Организатори на събора са община Стара Загора, Съюзът на Тракийските сдружения в България, Тракийско сдружение „ Одринска епопея “ - Стара Загора, кметството на Старозагорските минерални бани, Обществото за фолклор и Народно читалище „ Христо Ботев 1952 “ - Старозагорски бани.
Във връзка с провеждането на събора „ Богородична стъпка “ община Стара Загора уведомява жителите и гостите на града, че на 24 и 25 август за обезпечаването на оптималната сигурност и комфорт на всички присъстващи на събитието рейсовете до с. Старозагорски бани и близките села  ще се движат единствено по околовръстния път на курорта - през хотелската част. Автобусите, обслужващи линии с номера 9, 91 и 92 ще стопират на спирки: „ Армира “ - „ Мини Марица-изток “ - „ Старозагорски бани-поща “ - „ Старозагорски бани-обсерватория “ и ще обръщат на разклона за село Сулица. 
В събота, 24 август, ще има обезпечен спомагателен курс с час на потегляне 22 часа от Старозагорски бани – център, който ще мине и през обиколния маршрут. Участниците и гостите на празника могат да употребяват настоящите автобусни линии до с. Старозагорски бани, според утвърдените  маршрутни написания. Разписанието на линиите за двата дни тук. 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР