Над 4000 измамни е-магазина имитират разпродажби след празниците Наблюдава се

...
Над 4000 измамни е-магазина имитират разпродажби след празниците Наблюдава се
Коментари Харесай

Следпразничните разпродажби може да не са това, което изглеждат

Над 4000 лъжливи е-магазина имитират разпродажби след празниците

Наблюдава се взрив на подправените електронни магазини за разпродажби на маркови артикули след празниците (снимка: CC0 Public Domain)

Над 4000 подправени електронни магазина, които се пробват да завоюват от следколедните разпродажби, притеглят вниманието – и портфейлите – на доверчивите консуматори. Тези лъжливи уеб страници са хитро проектирани да имитират добре известни фешън марки като Converse, Guess, Kate Spade, Stussy, Toms, Ugg и Zara.

Измамниците, ръководещи тези уеб сайтове, не преследват единствено пари — те изискват нищо-неподозиращите консуматори да вкарат чувствителни персонални данни или информация за заплащане по време на основаването на потребителски акаунт или в процеса на заплащане на поръчката.

Добре позиционирани

Фалшивите електронни магазини се класират на предна позиция в търсачките и се появяват на видно място в резултатите от уеб-търсене. Това им оказва помощ да наподобяват по-достоверни пред потребителите, споделят анализаторите от Avast, които рапортуваха за шокиращата численост лъжливи уеб сайтове. Дори самите им домейн-имена наподобяват напълно легално.
още по темата
Измамниците се насочват към марки, известни със своите следпразнични разпродажби. Хитреците имитират всичко от техните продуктови оферти до дизайна на уебсайтовете. По този метод обезпечават безапелационно „ достоверно извършване на покупки “.

Рискът от заблуждение е огромен, тъй като лъжливите уеб-магазини могат да се демонстрират в най-хубавите резултати от търсене в Гугъл или Bing.  Те се намират в надеждно изглеждащи домейни, които евентуално употребяват общи адреси на домейни от първо равнище (TLD) като.com и други

Измамниците деликатно проектират своите страници, вследствие на което предупредителните признаци за нещо неправилно се виждат единствено когато клиентите навлязат в уеб страницата. Например, може да се забележи неналичието на изскачащ прозорец за бисквитки. Това е общоприета функционалност на законните уеб сайтове.

Червената лампичка

За елементарния консуматор може всичко да наподобява обикновено и да не „ светва алена лампичка “, до момента в който не опита да влезе или да записва нов акаунт, с цел да добави продукт в количката. Точно тази стъпка обаче е от решаващо значение. Това е мястото, където потребителите неумишлено предават сензитивна информация за себе си – да вземем за пример потребителски имена и пароли – непосредствено на измамника.

Последната машинация постоянно е най-опасната. По време на процеса на заплащане на потребителите нормално се предлага спомагателна отстъпка за подписване на договорката. Този стадий изисква въвеждане на чувствителни данни като номер на кредитна карта, неин код или даже идентификационни данни за PayPal.

След като потребителят впише всичко, измамникът има това, от което се нуждае: достъп до персонални и финансови данни. Докато пробивът бъде разпознат, може към този момент да е прекомерно късно, защото киберпрестъпниците са се сдобили с всичко належащо, с цел да злоупотребят с непринудено поднесените персонални и финансови данни.

Бъдете внимателни

Експертите поучават да сме изключително внимателни с мерака за покупка на евтини артикули след празниците. Надеждността на уеб страниците за електронна търговия би трябвало да е обект на известна подозрителност. Хората е най-добре да са бдителни, внимателни и здравословно подозрителни по време на интервалите на суператрактивни разпродажби.

Екипът на Avast поучава да бъдем нащрек и да се вглеждаме в мънчки елементи, които могат да са сигнали за машинация – такива като правописни неточности в уебсайтовете, подозрителни имейл адреси или извънредно съблазнителни предложения.

Поддържането на софтуера за отбрана обновен обезпечава дигитален буфер против онлайн заканите. От своя страна, шерването на персоналния опит с други онлайн купувачи може да способства за по-широка информираност за онлайн сигурността.

„ Ключът е да останете нащрек и осведомени, с цел да не станете жертва на измами при онлайн извършване на покупки след празниците, “ споделят експертите по кибер-безопасност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР