Над 400 души бяха задържани в Русия, докато отдаваха почит

...
Над 400 души бяха задържани в Русия, докато отдаваха почит
Коментари Харесай

Над 400 задържани в Русия по време на събития в памет на Алексей Навални

Над 400 души бяха арестувани в Русия, до момента в който отдаваха респект на опозиционния водач Алексей Навални, който умря в отдалечена арктическа наказателна колония, заяви правозащитната група OVD-Info, представена от Асошиейтед прес.

Внезапната гибел на 47-годишния Навални беше пагубен удар за доста руснаци, които разпореждаха очакванията си за бъдещето на най-върлия зложелател на президента Владимир Путин. Навални беше безмилостнен в рецензията си към Кремъл, даже откакто оцеля след отравяне с нервнопаралитичен сътрудник и получи голям брой присъди в пандиза.

Новината отекна по целия свят и стотици хора в десетки съветски градове се стекоха към специфични мемориали и монументи на жертвите на политическите репресии с цветя и свещи в петък и събота, с цел да отдадат респект на политика. В повече от дузина градове полицията е задържала 401 души до събота вечерта, съгласно правозащитната група OVD-Info, която наблюдава политически арести и дава правна помощ.

По данни на групата повече от 200 ареста са осъществени в Санкт Петербург.

Сред арестуваните там беше Григорий Михнов-Войтенко, духовник от Апостолическата православна черква - религиозна група, самостоятелна от Руската православна черква - който разгласи проекти в обществените медии да организира панихида за Навални и беше задържан в събота сутринта пред дома си. Той беше упрекнат в образуване на протест и настанен в ареста в полицейско ръководство, само че по-късно беше приет в болница с инсулт, заяви OVD-Info.

Съдилищата в Санкт Петербург подредиха на 42-ма от арестуваните в петък да излежат от един до шест дни затвор, до момента в който други девет бяха санкционирани, оповестиха правосъдни чиновници късно в събота. В Москва минимум шестима души бяха наказани на 15 дни арест, съгласно OVD-Info. Един човек също беше задържан в южния град Краснодар и още двама в град Брянск, сподели групата.

Новината за гибелта на Навални пристигна месец преди президентските избори в Русия, които се чака да дадат на президента Владимир Путин още шест години на власт. Въпросите за повода за гибелта останаха, не е ясно по кое време управляващите ще предадат тялото му на фамилията му.

Екипът на Навални съобщи в събота, че политикът е бил „ погубен “ и упрекна управляващите в съзнателно закъснение на освобождението на тялото, като майката и юристите на Навални са получили спорна информация от разнообразни институции, където са били в опит да вземат тялото.

„ Въртят ни в кръг и прикриват следите си “, сподели в събота говорителката на Навални Кира Ярмиш.

„ Навсякъде в колонията има камери. Всяка негова стъпка е снимана от всички ъгли през всичките тези години. Всеки чиновник разполага с видеорекордер. За два дни няма нито един изминал или оповестен видеоклип. Тук няма място за неустановеност “, сподели най-близкият съдружник на Навални и пълководец Леонид Волков.

Бележка, връчена на майката на Навални, гласи, че той е умрял в 14:17 в петък, съгласно Ярмиш. Служителите на пандиза споделили на майка му, когато тя дойде в наказателната колония в събота, че синът ѝ е умрял от „ синдром на неочаквана гибел “, написа в X Иван Жданов, шеф на Фондацията за битка с корупцията на Навални.

Русия заяви, че Навални се е почувствал зле след разходка в петък и е изпаднал в безсъзнание в наказателната колония в град Харп, в Ямало-Ненецкия район на към 1900 километра (1200 мили) североизточно от Москва. Пристигна кола за спешна помощ, само че той не можа да бъде възроден, споделиха от службата и прибавиха, че повода за гибелта към момента се „ открива “.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР