Над 400 000 украинци са прекосили българските граници от началото

...
Над 400 000 украинци са прекосили българските граници от началото
Коментари Харесай

От февруари досега през страната ни са преминали над 400 000 украинци

Над 400 000 украинци са прекосили българските граници от началото на войната, която стартира на 24 февруари, досега. Това заяви във Варна представителят на Върховния комисариат на бежанците в България Нарасимха Рао Нилагири Лакшми, съобщи кореспондент на Moreto.net.
„ Независимо от политическите и стопански компликации българското държавно управление предложи една система на регистрация, която е извънредно бърза и неповторима. Тази система за краткотрайна протекция беше налична за всеки емигрант, който желае да остане в България и да има достъп до обществените услуги. Тези, които са се записали, са 110 хиляди. Това значи, че всички те имат достъп до опазване на здравето, обучение и работа. Тази поддръжка е невиждана. Не идва единствено от държавното управление, а и от частния бранш, общините, обществото и обособените жители, които търсеха метод да оказват помощ “, сподели още Лакшми.

Това е най-бързо разрастващата се изселническа рецесия от Втората международна война насам. Четири от всеки 10 бежанци у нас са деца. Тези данни изнесе представителят на УНИЦЕФ в България Кристина де Бройн. Тя добави, че не е ясно какъв брой тъкмо са бежанците във Варна на този стадий, тъй като доста са настанени по частни квартири, само че се допуска, че са към 30 % от общия брой на бежанците, който е към 80 хиляди.

Кристина де Бройн и Нарасимха Рао Нилагири Лакшми откриха във Варна шестата в страната „ Синя точка “, която съставлява център за поддръжка на бежанци.
“Синя точка “ е едно място за отговор на изключителни обстановки в такива рецесии. Разпознаваемо място за поддръжка на хора, които са в такава тежка обстановка, изясни представителят на Върховния комисариат.

Мястото е проведено по този начин, че да посрещне децата, да им даде място за отдих и игра. В центъра могат да се почувстват още веднъж деца и най-малко малко да се оправят с контузията, която са претърпели, сподели Кристина де Бройн.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР