Над 40 ценни монети, фрагменти от антични статуи и керамика

...
Над 40 ценни монети, фрагменти от антични статуи и керамика
Коментари Харесай

Намериха 40 ценни монети на Източната порта

Над 40 скъпи монети, фрагменти от антични скулптури и керамика от 4-5 век вадят от пръстта на Източната врата археолози. Групата отпред с Мая Мартинова стартира изследване в терена на националния монумент на културата преди двадесет дни, употребявайки удобното време.

Това се случи след 40 години застой, когато на това място в подножието на Стария град по време на изкопните работи бяха открити неповторимите остатъци на Източната врата на Филипопол.

Строежът на стоматологична поликлиника, планувана на това място, беше спрян, само че в тези времена прекратиха и археоложкото изследване. Едва в този момент, откакто стопанисването на римската врата беше предоставено на община Пловдив, разкопките са обновени.

Паметникът е извънредно скъп с това, че до Източната врата е открита една от най-големите антични улици освен в България, само че и на Балканския полуостров с широчина 13 метра.

На този бул. и през днешния ден личат коловози от транспортните средства, които минавали по него, описа Мая Мартинова. Археолозите, на които оказват помощ студенти и доброволци, са изкарали от изкопа индустриално количество отпадъци, струпвани от жители на прилежащата Аджисан махала.

От източната страна на портата е била депонирана 2 - 3 метра висока купчина със стъкла, камъни и битови боклуци. Всеки ден тук се доставя резервоар, с който се извозва сметта. Хората от махалата обаче не престават да си разкарват кучета на разкопките.

Заснемането, което съумяха да създадат за малко време археолозите, ще е задоволително, с цел да се приготвя план за реституция на Източната врата и общината да кандидатства за финансиране. За последно тук преди шест години, когато кмет на " Централен " беше Райна Петрова, на археологическия комплекс направиха инвентаризация. Тогава бяха разказани и подредени 100 антични колони. /Марица.бг
тагове скъпа монета източна врата  Намериха 40 скъпи монети на Източната врата  Намериха 40 скъпи монети на Източната врата
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР