Над 40 са заявленията за обучение по цигулка, виолончело, акордеон,

...
Над 40 са заявленията за обучение по цигулка, виолончело, акордеон,
Коментари Харесай

Проект на НУИ „Панайот Пипков“ запали малките деца към класическите музикални инструменти в Плевен

Над 40 са заявките за образование по цигулка, виолончело, акордеон, фагот, обой и валдхорна С концерт, извършен в НУИ „ Панайот Пипков “, предишния петък, 23 февруари бяха показани постигнатите резултати по план „ Малки музикални принадлежности за огромно музикално бъдеще “, финансиран по Програма за възобновяване и развиване на държавни, районни и общински културни институти на Национален фонд „ Култура “.



През есента на 2022 година планът е утвърден и НУИ „ Панайот Пипков “ получава над 50 000 лв.. Със средствата бяха обезпечени принадлежности в подобаващи за възрастта на обучаваните деца размери. Най-добрите преподаватели от НУИ „ Панайот Пипков “ пък са включени в помощ на дребните музиканти от детски градини и съществени учебни заведения на Плевен.

След серия от предварителни опознавателни концерти, планувани в проекта за осъществяване на плана, общо искащите да се занимават с музикален инструмент са над 40 деца.

Двадесет и седем малчугани са избрали цигулката, като собствен пръв асистент в света на музиката. Други седем са се спрели на нейния по-голям другар виолончелото. Пет деца ще учат тънкостите на свиренето с акордеон. По едно дете избраха „ Обой “, „ Фагот “ и „ Валдхорна “ – едни от най-търсените принадлежности през днешния ден за симфоничните оркестри.

Що се отнася до петъчното културно събитие, то имаше за цел да покаже първите овладени стъпки на децата в света на музиката, подкрепени от техните преподаватели, родители, другари и родственици.

На сцената на зала „ Божко Шойков “ се качиха дребните музиканти от детски градини „ Слънце “ и „ Иглика “ и начални учебни заведения „ Христо Ботев “ и „ Патриарх Евтимий “ – съществени сътрудници по плана. Изключително радостна вест е и фактът, че към концепцията на НУИ „ П. Пипков “ се причислиха и други просветителни институции. Деца от ДГ „ Чучулига “, ЧДГ „ Първите седем “ и Основно учебно заведение „ Валери Петров “ също зарадваха родителите си. Всички те показаха новите типичен принадлежности и по какъв начин музицират с тях.

Концертът беше открит отцигуларите от ДГ „ Иглика “ с учител Елена Николова. Децата демонстрираха знания по устройството на музикалния инструмент и изсвириха къси мелодии.



Бъдещият виолончелист Виктор Савов от ДГ „ Иглика “, подкрепян от преподавателя Лора Табакова направи своите начални изяви на огромна сцена.



Малкият Калоян от ДГ „ Иглика “ показа пред нас, че се е колебал кой инструмент да избере, само че в последна сметка се е спрял на валдхорна. „ Патешки танц “ беше пиеската, готова дружно с неговия учител Цанко Цанков.

Дойде ред и на малко по-големите. Виолистките Ема Тончева, Лора Караджова и Изабел Начева, с учител Ирина Йонкова извършиха фрагмент от „ Алегро “ на Моцарт и разнообразни мажорни гами. В момента девойките учат в Иновативно начално учебно заведение „ Христо Ботев “ Плевен.

Накъде без една от най-силно присъстващите специалности в живота на НУИ „ Панайот Пипков “, а точно „ Акордеон “. Въздействието и е голямо и то е повлияло на дребните прелестни госпожици Яна Василева и Виктория Кръстева, ученици на НУ „ Патриарх Евтимий “ и Божидара Захариева от ОУ „ Валери Петров “. Акордеонистките, обучавани от учител Ценка Тодорова, артистично и ловко извършиха пиесите „ Игра “ и „ В ритъма на валса “.

Благодарение на популяризаторската активност на екипа по плана, компетентност „ Обой “ има към този момент своя дребен ученик. Това е Цветин Маринов от ДГ „ Иглика “ с учител Мариан Георгиев. Бъдещият обоист изсвири „ Песничка “. Но в ръцете му имаше наподобяващ на дървена свирка инструмент с названието блок флейта.

Както любопитно означи приказната водеща на концертната стратегия Палечка – Деница Златева, всеки който желае да свири на обой е належащо да стартира образованието си с този инструмент. Традицията беше спазена и в този момент.



Тържественият детски концерт приключи с радостна ария „ Ключ към песните “, изпълнена от всички участници. Бъдещите музиканти със мощен благозвучен глас изпратиха присъстващите в залата под съпровода на пиано на Валентина Иванова, учител по „ Развитие на музикалните качества.

За резултата и постигнатото по плана най-точно свидетелстват думите на един от ръководителите, госпожа Деница Златева. Според нея, в границите на плана, екипът е съумял да доближи до нови публики. Събуден е ползата и желанието на децата, с поддръжката на техните родители, да стартират образование за развиване на музикалните им качества. Направени са първи стъпки в инструменталното изкуство с подобаващи за тях принадлежности, чието закупуване е финансирано от НФ „ Култура “.

„ Чрез плана открихме доста надарени деца, огромна част от тях ще продължат да развиват своите заложби в НУИ „ Панайот Пипков “ през идната образователната 2024/2025 година “, заключи на финала Ценка Тодорова.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР