Над 40 млн. деца са пропуснали ваксинацията срещу морбили през

...
Над 40 млн. деца са пропуснали ваксинацията срещу морбили през
Коментари Харесай

СЗО и CDC предупредиха за непосредствена заплаха от морбили в целия свят

Над 40 млн. деца са пропуснали имунизацията против морбили през 2021 година - това е рекордно високо равнище на пропуснати имунизации против инфекцията и е сигнал за забележителна спънка в световния прогрес към реализиране и поддържане на елиминирането на морбили.

Тази тревожна наклонност оповестиха СЗО и Американските центрове за надзор на болесттите (CDC) в взаимен отчет.

По данни на отчета в тези 40 млн.се включват 25 млн. деца, пропуснали първата си доза, а други 14,7 млн. са пропуснали втората си доза.

През 2021 година в света са регистрирани близо 9 млн. болни, като 128 000 от случаите са приключили със гибел, пишат специалистите и акцентират, че в 22 страни са регистрирани разрушителни по мащабите си огнища на морбили.

" Спадът в обсега на имунизациите, отслабеното наблюдаване за морбили, както и продължаващите спирания и забавяния на имунизационните действия заради COVID-19, дружно с непрекъснатите огромни огнища през 2022 година значат, че морбили е непосредствена опасност във всеки район на света. ", споделят от СЗО и CDC.

През 2021 година близо 61 млн. дози ваксина против морбили са били отсрочени или пропуснати заради закъснение на имунизационните акции, обвързвано с пандемията. Това се е случило в 18 страни и е мощен негативен фактор, който може да върне морбилната зараза.

Докладът напомня, че тези закъснения трагично усилват риска от епидемии от морбили и приканва службите на публичното опазване на здравето да ускорят напъните за имунизиране и да засилят ограниченията за наблюдаване.

„ Настояваме за координирани взаимни дейности от всички сътрудници на световно, районно, национално и локално равнище за приоритизиране на напъните за разкриване и ваксиниране на всички незащитени деца, в това число тези, които са били пропуснати през последните две години “, споделят СЗО и CDC в взаимно изказване.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР