Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят

...
Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят
Коментари Харесай

НАП подгони българите с AirBnB, вкара 4 млн. лева в хазната

Над 4 млн. лева приход са заявили притежатели, които дават недвижими парцели за настаняване на туристи посредством платформата Airbnb, оповестяват от Националната организация за приходите.

Интересното в тази ситуация е, че приходите са декларирани „ непринудено “, само че след „ контролни производства по отношение на лица, за които е открит риск от недеклариране на получените суми от краткосрочно отдаване чартърен на неподвижен парцел посредством платформата на Airbnb “.

От Национална агенция за приходите прецизират, че тези контролни производства са почнали, откакто „ посредством съществуващите принадлежности за интернационално съдействие Национална агенция за приходите има опция да получава посредством данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български консуматори, които са отдавали за кратковременен наем парцели в платформата - парцелите и техните адреси и размера на платените от тях комисионни за посредническата услуга на платформата “.

Данъчната организация напомня, че краткосрочно даване на недвижими парцели посредством онлайн платформи е еднакво на хотелско настаняване и комерсиална активност, за които се дължат патентен налог, или налог върху приходите на физическите лица, или корпоративен налог, или Данък добавена стойност и осигурителни вноски.

Законовите промени за данъчното облагането на краткосрочното отдаване на парцели чартърен през онлайн платформи бяха признати през 2019 година и станаха известни като „ поправката Airbnb “. Депутатите вкараха патентен налог за местата за настаняване с не повече от 20 стаи, които се отдават чартърен през платформи като Airbnb и Booking.

Имотите под кратковременен наем като опция на хотелското настаняване нашумяха преди 10-ина години дружно с взрива на нискотарифните самолетни компании. Хиляди туристи - най-много младежи, използваха евтините жилища и самолетни билети, с цел да пътуват из Европа. В същото време, на доста места, в това число и у нас, стартирането на обзаведени жилища в AirBnb се разглеждаше като опция за по-висока рентабилност спрямо тази от стандартния наем. Цялата тази екосистема пострада съществено поради ковид и рестриктивните мерки в пътуването. Така доста жилища, предлагани в онлайн платформи, се оказаха на пазара на парцели.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР