Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят

...
Над 4 млн. лв. доход са декларирали собственици, които предоставят
Коментари Харесай

Изкарани на светло: Собственици на имоти в Airbnb декларираха над 4 млн. лева

Над 4 млн. лева приход са заявили притежатели, които дават недвижими парцели за настаняване на туристи посредством платформата Airbnb, оповестяват от Националната организация за приходите.

При краткосрочно даване на недвижими парцели посредством онлайн платформи се дължат избрани налози (патентен налог, или налог върху приходите на физическите лица, или корпоративен налог, или ДДС) и осигурителни вноски. Тази активност съставлява хотелско настаняване, като в множеството случаи се дефинира като комерсиална по смисъла на Търговския закон (ТЗ) и предстои на наложителна регистрация по ЗДДС за така наречен доставки на услуги, данъкът за които е дължим от получателя, напомнят от приходната организация. Това е по този начин, тъй като наемодателите употребяват посреднически услуги на платформи в качеството си на получатели на облагаема доставка на услуга, която се прави на територията на страната, а се дава от задгранично лице (онлайн платформата), открито в друга страна, допълват от там и прибавят, че след регистрация за лицето пораждат отговорности за подаване на ежемесечни справки-декларации за Данък добавена стойност, надлежно дневници за продажби и покупки. Повече информация по тематиката е оповестена на формалния уебсайт на организацията в рубриката „ Краткосрочно отдаване чартърен в онлайн платформи “.

Чрез съществуващите принадлежности за интернационално съдействие Национална агенция за приходите има опция да получава посредством данъчната администрация на Ирландия от Airbnb информация за всички български консуматори, които са отдавали за кратковременен наем парцели в платформата - парцелите и техните адреси и размера на платените от тях комисионни за посредническата услуга на платформата. На база получена информация за интервала 2015 – 2019 година са стартирани контролни производства по отношение на лица, за които е открит риск от недеклариране на получените суми от краткосрочно отдаване чартърен на неподвижен парцел посредством платформата на Airbnb. В хода на тези производства лицата непринудено са заявили приходи в размер над 4 милиона лева

„ Независимо от това, че ние разполагаме с цялата информация за наемодателите, отдаваните краткосрочно чартърен парцели и осъществените доходи, нашите старания са ориентирани не към инспекции и проверки, а към непринудено обявление. Стремежът ни е да подкрепим схващането, че е освен вярно, само че и по-лесно физическите и юридическите лица да работят на ярко и че това оказва удобно влияние за определяне на по-добра обща бизнес среда “, споделя заместник-изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите Георги Димов.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР