Над 4 млн. фиданки ще бъдат използвани за залесяване на

...
Над 4 млн. фиданки ще бъдат използвани за залесяване на
Коментари Харесай

Залесяват горски територии с над 4 млн. фиданки

Над 4 млн. фиданки ще бъдат употребявани за залесяване на 16 347 дка в държавните горски територии през 2022 година, оповестиха от Министерството на земеделието за Moreto.net.

Общата планувана инвестиция на шестте държавни предприятия по Закона за горите възлиза на близо 26 млн. лева Преобладаващата част от средства – 77%, се обезпечават от стопанската активност на държавните горски предприятия, останалото финансиране се дава в осъществяване на планове по европейски стратегии.

От основаването си през 2011 година до 2021 година приблизително на година предприятията залесяват повърхност от близо 15 500 дка.

Залесяването е належащо за обезпечаване на отбрана против ерозия, свлачища, лавини, пожари, снегонавявания, промишлено замърсяване, за произвеждане на дървесина и биомаса, за възобновяване на естествени местообитания и други.

Традиционно, в цялата страна, залесяванията се правят рано напролет преди започване на вегетацията на фиданките и през есента след привършване на вегетацията и при съществуване на удобни условия за засаждане.

Югозападното държавно дружество (ЮЗДП) възнамерява най-голямо по повърхност залесяване от 3 557 дка тази година. Предвидените за засаждане фиданки са 27 хиляди бр. дива круша, 11,2 хиляди бр. сребролистна липа, над 160,0 хиляди дъбове, бук, явор и други

Югоизточното държавно дружество е заложило залесяване на 3281 дка. През 2022 година, от които 1400 дка към този момент са залесени напролет.

Плановете на Северно централно държавно дружество са за залесяване на 2 944 дка тази година, като пролетта са залесени 700 дка, а за есенните мероприятия остават 2 244 дка.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР