Над 4 милиарда долара помощ за Сирия и региона за

...
Над 4 милиарда долара помощ за Сирия и региона за
Коментари Харесай

Над 4 млрд. долара помощ за Сирия и региона обещаха ЕС и международни донори

Над 4 милиарда $ помощ за Сирия и района за 2018 година дадоха обещание Европейският съюз и други интернационалните донори на конференция за Сирия в Брюксел. Представители на повече от 80 страни и организации участваха във форума, който се организира за повторно за да се активизира филантропичната помощ за страната и да се търси политическо решение на военния спор. В конференцията взе участие и външният министър на България Екатерина Захариева.

По необикновен метод стартира през днешния ден вторият ден на донорската конференция за Сирия. Федерика Могерини, която беше хазаин на срещата, сподели видео на 6- годишната Фара, чийто живот до в този момент е минал напълно в бежански лагер. Фара върви на учебно заведение в лагера, обича да учи арабски и британски и желае да стане поетеса, тъй като съгласно нея поезията прави другите щастливи.

" Заради всички сирийци организираме тази конфедерация ", сподели Могерини.

От 11 година насам Европейски Съюз е най-големият донор за Сирия с над 10 милиарда евро за филантропична помощ и помощ за стабилизиране. За тази и идната година задължението още веднъж беше доказан.
Федерика Могерини - висш представител на Европейски Съюз по въпросите на външната политика и сигурността: Друг въпрос, по който видях, че има доближаване на позициите, е нуждата да се поддържат сирийците - вътре в Сирия и в прилежащите страни - с филантропична и финансова помощ. Но да има поддръжка и за общностите, които одобряват сирийски жители, най-много в прилежащите на Сирия страни - Либия, Йордания, Турция, само че също и в Ирак и Египет.
Според Екатерина Захариева за България е значимо, че е доказана помощта, която Турция ще получи за справяне с бежанците.
Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Турция е страната, която има най доста бежанци въобще в историята в миналото след Втората международна война - 3,5 милиона са единствено от Сирия. Всъщност са 3,9 милиона са всички. За нас е доста значимо да продължи уговорката на Европейски Съюз за тези 3 милиарда, които би трябвало да се вземат в този момент.
България ще даде 150 000 евро за справяне с тежката филантропична обстановка в Сирия. Страната ни ще се включи и с 200 000 евро в Регионалния поверителен фонд на Европейския съюз в отговор на сирийската рецесия.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР