Над 35 000 души в Европа умират годишно от устойчиви

...
Над 35 000 души в Европа умират годишно от устойчиви
Коментари Харесай

Резистентността към антибиотици отнема 35 000 човешки живота годишно в Европа

Над 35 000 души в Европа умират годишно от устойчиви на антибиотици инфекции, съобщи ДПА, базирайки се на Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC).

" Наблюдаваме обезпокоително нарастване на броя на смъртните случаи, дължащи се на инфекции с бактерии, устойчиви на антимикробни препарати. Всеки ден близо 100 души умират от тези инфекции ", сподели Андреа Амон, шеф на здравната организация на Европейски Съюз.

Докладът на ECDC, оценяващ антибиотичната устойчивост в Европейския съюз, Норвегия и Исландия през интервала 2016-2020 година, стига до заключението, че въздействието ѝ върху здравето е сравнимо с това на грипа, туберкулозата и ХИВ/СПИН, взети дружно.

Нивата на устойчивост варират доста на континента съгласно отчета, като най-ниски те са в Северна Европа, а най-високи - в страните на юг и изток.

Амон прикани за по-нататъшни старания за понижаване на ненужната приложимост на антибиотици, попречване на инфекциите и възстановяване на националните ограничения.

В изследване, оповестено от Европейската комисия, 23% от интервюираните показват, че са приемали антибиотици през миналата година - най-ниската цифра от 2009 година

" Въпреки това обаче е належащо да се направи доста повече ", сподели комисията в прессъобщение.

Употребата на антибиотици също варира мощно в целия блок, като 42 % от интервюираните в Малта оповестяват за банкет през последните 12 месеца, а в Швеция и Германия - по 15 %. Около 8 % от антибиотиците са одобрявани без рецепта.

Трима от 10 европейци са били наясно, че ненужната приложимост на антибиотици може да ги направи неефективни или са знаели за вярната им приложимост и евентуалните странични резултати, се споделя в прессъобщението.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР