Над 336 милиона лева са изплатените дълги болнични за първите

...
Над 336 милиона лева са изплатените дълги болнични за първите
Коментари Харесай

Мотивира ли системата работниците да излизат в болнични

Над 336 милиона лв. са изплатените дълги болнични за първите девет месеца на тази година. Обезщетения са били платени на над 650 хиляди българи за съвсем 11 милиона дни. Така излиза, че приблизително всеки е боледувал по 17 дни и е получавал по 30 лв. дневно. Краят на 2017 година беляза рекорден брой болнични, когато Националният застрахователен институт и работодателите са изплатили над половин милиард лв.. В огромните градове на страната употребените болнични дни са най-вече.

Д-р Георги Миндов от Националното съдружие на общопрактикуващите лекари изясни пред Bulgaria ON AIR този факт и акцентира, че е обикновено, тъй като в София, Бургас, Пловдив и другите огромни обитаеми места, има повече талази с грипни епидемии, по-бързо се предават вирусите в огромни колективи, изключително когато на едно място са доста хора с климатична апаратура.

"Последните години постоянно хората вървят заболели на работа, което води до утежняване на нещата за индивида и колектива, тъй като се предават вирусни инфекции ", изясни доктор Миндов и акцентира, че различен проблем е ненаправените профилактични прегледи.

Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал пък сподели в студиото на "България заран ", че системата стимулира служащите да излизат в болнични и то без да имат потребност от това.

По думите му в действителност има фактори, които въздействат върху здравословното положението на служащите, само че има и не малко измами, което води до това, че от 2013 година до в този момент болничните дни са се нараснали няколко пъти.

"Броят дни болничен продължава да се усилва, системата се декапитализира и работодателите нямат от една страна трудоспособна работна ръка и то във значими моменти, а въпреки това се постанова да изплащат и суми, които не са планувани в плановете им ", уточни още той.

Добрин Иванов добави, че няма точни планове, само че съгласно сметнатото от бизнеса, той заплаща сред 130 и 150 милиона лв. за първите три дни болнични. По думите му обаче тези пари обаче идват от сътрудниците на болния, които би трябвало да свършат неговата работа, с цел да се изкарат парите за компенсацията.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР