Над 33 000 нови и почти 200 000 втора употреба

...
Над 33 000 нови и почти 200 000 втора употреба
Коментари Харесай

Криза в автомобилния бранш и 40% скок на цените на колите втора употреба

Над 33 000 нови и съвсем 200 000 втора ръка коли са продадени през миналата 2022 година.

„ Вносът на използвани коли обичайно в България е сред 8 и 10 пъти по-голям от този на нови, само че за предходната година статистиката е малко по-различна. Според нея има спад на използвани коли в порядъка от 5% до 10% и един дребен алегоричен растеж в продажбата на нови коли ", разяснява Александър Костадинов - ръководител на Асоциацията на автомобилните производители

Въпреки спада в продажбите, цените на колите втора ръка през последната година и половина са се повишили с до 40%, споделят от сектора.

„ Повишаването пристигна след пандемията, войната в Украйна. В България се купуват малко нови коли, само че към този момент и в Европа търсенето на коли втора ръка е по-голямо. Поради тази причина търсенето на коли втора ръка е огромно и цените си седят или на едно място или се покачват ", споделя Велизар Митков - притежател на автокъща.

Липсата на първични материали за изработката на чипове за коли и забавянето на производството на съставни елементи поради войната в Украйна, както и дефицитът на акумулатори, идващи главно от Китай, са част от аргументите за рецесията в автомобилния отрасъл.

„ Тези три фактора доведоха до доста понижаване на производството на коли в последната една - две години, което от своя страна се отрази и върху доставките на чисто нови коли, т.е. търсенето изпреварва предлагането до някаква степен. Това от своя страна се трансферира върху използваните коли ", споделя Александър Костадинов.

Цената на автомобил, създаден 2005, преди година и половина е била 6500 лв., а в този момент е съвсем 9000 лв..

Повишаването на цените е на всички коли втора ръка. Николай Стоянов към този момент повече от година преглежда разнообразни разгласи на коли в интернет, а цените се трансформират.

„ Обиколих много автокъщи. Особено в Горубляне е доста зле ситуацията - затворени автокъщи, доста слаб импорт на коли. Има дефицит на нови коли и оттова хората стопираха да си продават съгласно мен старите коли. Ако до момента са ги карали 5-6 години, в този момент ги карат 8-10 години и по този начин нататък ", разяснява той.

„ Няма по какъв начин да има изкуствено повишение на цените. То пристигна след рецесията. Ако този автомобил преди година се е продавал за 12 000 лв. преди година, сега е 14-15 000 ", показва Велизар Митков, притежател на автокъща.

От сектора декларират, че най-малко две години ще са нужни цените да се възстановяват, тъй като търсенето е повече от предлагането.

бТВ, „ Тази неделя "
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР