Над 3000 превозни средства спират от 13 януари и няма

...
Над 3000 превозни средства спират от 13 януари и няма
Коментари Харесай

От 13 януари превозвачи блокират страната заради тол- таксите

Над 3000 транспортни средства стопират от 13 януари и няма да транспортират нито пасажери, нито товари. В най-малко 100 града ще има митинги на превозвачи и подкрепящи ги организации и жители. В 10 града - Варна Бургас, Хасково, Пловдив, София, Благоевград, Монтана, Плевен, Севлиево, Русе и Велико Търново на основни места ще бъдат позиционирани спрели рейсове, камиони и таксиметрови коли.
Това оповестиха на конференция в Българска телеграфна агенция уредниците на националния митинг против тол-системата и заплахата от нерегламентирани транспорти - над 10 конкурентни организации от транспортния бранш, които в този момент са обединени с обща идея.
Те желаеха оставката на министъра на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова и обявиха, че ще продължат битката си против несъответстващата тол-система. Докога няма да бъдат снабдявани магазини и няма да бъдат обслужвани пасажерите не е известно. " Това не зависи от нас, а от институциите ", обявиха превозвачите, решени да продължат битката си до момента в който настояванията им не бъдат признати.
" Освен редукция на обсега на тол-системата и цените за тол-таксите, желаеме оставката на министъра на районното развиване Петя Аврамова като принципал ", изрично съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на интернационалните превозвачи. " Тя наруши разговора - имахме до последно уверенията, че ще се откри баланс, ще се обезпечи равномерен преход, който да даде глътка въздух на българския транспортен бизнес да съществува, само че това не се случи ", уточни той.
" Обхватът на тол-системата на обща база е 30%, а там където се движат ТИР-ове е над 65% от пътищата за тях, до момента в който в Европа е сред 1 и 7% ", означи той. " В Чехия от 1 декември се вкара тол-система и обсегът й е сред 4 и 5% ", посочи още той.
Арабаджиев съобщи поддръжка към сътрудниците от автобусния отрасъл, които се притесняват от нерегламентирани транспорти и изрази вяра да се откри позволение, тъй че българския транспортен бизнес, а и потребителите да не пострадат шоково от въвеждането на тол-таксите.
Превозвачите признават, че ще основат огромно напрежение, само че са безапелационни, че този митинг е от взаимност към консуматори на транспортни услуги, тъй като митингът е против несъответстващата тол-система, която ще увеличи цените на транспортите, билетите и всички транспортирани артикули. " Не става въпрос за нас или за вас – стоим от едната страна на барикадата, а не на срещоположни ", увери Магдалена Милтенова, ръководител на Конфедерацията на автобусните превозвачи.
" Ако лека кола заплаща 100 лева за винетка, ние плащаме 1000 лв. ", уточни тя и укори ръководещите, че пробват да вкарат в подвеждане обществото, че превозвачите не желали да заплащат. Проблемът е общ, акцентира тя и разясни, че от всеки български жител се чака да заплаща за тол системата, тъй като средствата ще бъдат калкулирани в себестойността на услугите и продуктите.
От Националния таксиметров профсъюз изрекоха поддръжка на превозвачите и се оповестиха за инкриминиране на нерегламентираните транспорти.
Подкрепа за готвените протестни дейности оповестиха и от Асоциацията на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива и изрекоха подозрения дали парите от тол таксите ще отиват за възстановяване на пътищата. Симо Симов от Асоциацията напомни повишението на акциза и допусна, че и в този момент парите от тол-таксите ще отидат в бюджета и ще се употребяват за друго. 
" Преди много години страната фрапантно усили акциза на горивата с аргумента – да се строят нови пътища, само че не се случиха нещата. Днес ни се предлага тол-система със същия мотив – пътната инфраструктура…. ", означи той и разгласи: " Ние се причисляваме към справедливия митинг. Нашите превозвачи ще излезнат с цистерните да поддържат протестиращите ". 
По думите му нещо доста съществено е станало, с цел да се съберат на една маса съперници.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР