Над 3000 от жителите на Креведия са прекарали нощта в

...
Над 3000 от жителите на Креведия са прекарали нощта в
Коментари Харесай

Евакуираните заради експлозията в Румъния са над 3000 души

Над 3000 от жителите на Креведия са прекарали нощта в колите си или в съседи. Районът в диаметър от 1 километър край случая продължава да бъде отцепен. Навсякъде има засилено полицейско наличие и жандармерия.

„ Връщах се от магазина и се срещах със съседа. Докато разговаряхме, чухме мощен гърмеж. Помислихме, че са се сблъскали коли. Видяхме висок дирек от пушек. Друг комшия ми сподели, че се е взривило депото за газ. И когато погледнах натам видях една цистерна във въздуха. Последва мощен тон и видяхме, че хората от региона се разбягаха. Те ни споделиха да бягаме също, тъй като може да последват други детонации. Вятърът донесе до нашите къщи гореща вълна. Помислих си, че пламтя. Започнаха да идват пожарните коли и колите за спешна помощ, както и полицията. Дойде и хеликоптер. По-късно научихме, че двама са починали. Оказа се, че са наши познати. Знаехме, че газ станцията работи без лиценз, само че все пак си пълнехме там бутилките с газ, защото няма от кое място другаде “, съобщи Николае Къмънару – гражданин на Креведия.

 

Журналист от румънската телевизия ROMANIATV пък споделя, че съгласно него е имало неверни дейности при започване на нещастието. По думите му пожарникари са му разказали, че когато са отишли на мястото на детонацията регионът към момента не е бил отцепен.

„ Трябва да стартира с това, че имаше огромна неточност при първите стъпки по дейностите на мястото. Говорих с някои от пожарникарите и те ми споделиха и те ми споделиха, че когато са пристигнали регионът не е бил обезопасен от цивилни, публицисти и даже от ръководителя на отдела за спешни обстановки в Румъния. Това е неточност, само че занапред ще забележим какво ще каже правораздаването. От три години има проблем с тази газостанция. Беше затворена и не трябваше да работи, само че както се вижда е работела. Човекът, който е работел тук ни сподели, че е имал едно на разум, че в случай че почине, ще е поради тази газостанция, тъй като на всички места е миришело на газ през цялото това време, само че никой от управляващите не е почувствал, че тук има огромна заплаха. Всички са усетили детонацията, тя не е била една или две, а цели три огромни детонации и това е резултатът, доста от пожарникарите са в лечебни заведения, доста хора са в Италия, доста хора, които се борят за живота си някъде в Брюксел. И това е огромна неточност на власите, тъй като не са следили какво става тук с тази инвестиция. В момента вършат всичко, с цел да схванат какво тъкмо се е случило там, само че те мислят, че един от работещите е имал цигара в ръка, когато са местили маркуча с газта от една кола на друга “, описа Костин Соаре – публицист в ROMANIATV, предава Българска национална телевизия.

При две детонации на бензиностанция в Румъния в събота вечер починаха двама души, а 56 са тежко ранени. Голяма част от ранените са изпратени за лекуване в трети страни. България също изрази подготвеност да помогне, като одобри до 17 души от потърпевшите в лечебни заведения у нас.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР