Над 3000 нови свободни места ще бъдат обявени на първото

...
Над 3000 нови свободни места ще бъдат обявени на първото
Коментари Харесай

10 хиляди деца чакат за място в детска градина в София

Над 3000 нови свободни места ще бъдат оповестени на първото настоящо класиране, което ще се организира на 29 август. Това разгласи шефът на Дирекция „ Образование “ в Столичната община Мария Минчева.

„ Най-голям е дефицитът за децата в яслени групи. Системата демонстрира, че сред класиранията от май до края на юни се появиха нови претенденти. Основният ни ангажимент е ориентиран към децата, на възраст 3-6 годишна възраст. Тази година отчетохме, че и при тригодишните има дефицит, малко над 1500 места “, уточни Минчева и добави, че най-вече места липсват в регионите “Триадица”, “Лозенец”, “Красно село”, а в последните няколко години и в регион “Витоша”.

Тя посочи, че там където разкриват нови детски градини и групи, ще подчертават върху обезпечаването тук-там за тези деца.

“Предстои да осигурим и наложително обгръщане и на децата на 4 годишна възраст “, добави тя.

Минчева призна, че 10 000 деца чакат за място в детска градина в София.

„ Тук би трябвало да отбележа, че сега нямаме интеграция с частните просветителни институции. Има деца на 5 и 6 година, които попадат като чакащи, само че посещават частна детска градина или частно учебно заведение “, изясни шефът.

От думите й стана ясно още, че от 15 септември родителите сами ще преценят дали да пускат децата си в ясла или детска градина, като на децата няма да им се пишат отсъствия. За първи път децата, които след почивка се завръщат, не е належащо да носят медицински документи.

„ Единствено медицински документи са нужни за децата, които за първи път ще влязат в детска градина или ясла. Останалите могат да бъдат изпращани, без да носят медицински документи “, разгласи тя и добави, че се преценяват с напътствията на институциите, които все още нямат такива условия за посещаващите до момента детски заведения.

*Източник:
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР