Над 3000 души са арестувани на днешните протести в Русия

...
Над 3000 души са арестувани на днешните протести в Русия
Коментари Харесай

Хиляди арестувани при протестите за Навални, новият държавен секретар на САЩ с остра позиция

Над 3000 души са задържани на днешните митинги в Русия в поддръжка на опозиционера Алексей Навални, съобщи Ройтерс, като се базира на неправителствената организация ОВД-инфо. Според нея 844 от арестите са в столицата Москва. Сред тях още веднъж е и брачната половинка на Навални, която беше арестувана и по време на митинга предходната седмица.

Протести бяха проведени из цяла Русия, в 11 разнообразни часови пояси, отбелязва Асошиейтед прес.

Руската полиция разположи през днешния ден огромен брой служители на реда и блокира достъпа до центровете на няколко града на фона на новите демонстрации, провеждащи се из цяла Русия с искане за стартирането на независимост на Навални, съобщи Франс прес.

В Москва бяха въведени невиждани ограничения за сигурност в градския център. Затворени бяха метростанции към Кремъл, рейсовете бяха пренасочени, а на заведенията за хранене и магазините бе подредено да останат затворени.

Екипът на Навални в началото прикани митингът в столицата да се състои на площад " Лубянка ", където е централата на Федералната работа за сигурност, която съгласно Навални е желала да го токсини. След като полицията отдели региона, митингът се реалокира на различен централен площад. Стотици души минаха в шествие в центъра на Москва, скандирайки " Путин, оставка! " и " Путин, апаш! ", имайки поради обилния замък на брега на Черно море, за който се твърди във видеоматериал на екипа на Навални, че е издигнат за съветския президент.

 Снимка: AP/БТА

В Новосибирск беше един от най-масовите митинги с присъединяване на хиляди души.

Новата администрация в Съединениете щати излезе с остра позиция за протичащото се в Русия.

 Снимка: AP/БТА

" Съединени американски щати осъждат бруталните тактики на Русия против стачкуващите от опозицията ", съобщи държавният секретар Антъни Блинкън. Той прикани Алексей Навални да бъде пуснат на независимост.

 Снимка: AP/БТА

" Съединените щати осъждат продължаващата втора седмица приложимост на брутални тактики от Русия против мирни стачкуващи и публицисти и приканват още веднъж за стартирането на независимост на арестуваните, измежду които е Алексей Навални ", съобщи в Туитър Антъни Блинкън.

 Снимка: AP/БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР