Над 3000 души очакваме да дойдат тук пред Народното събрание ...

Над 3000 души очакваме да дойдат тук пред Народното събрание

Стефан Чайков: Очакваме 3000 пътни строители пред парламента

" Над 3000 души чакаме да дойдат тук пред Народното заседание от пътностроителните компании и още най-малко 2000 души ще има в страната на другите точки ", сподели пред БГНЕС ръководителят на БКК Пътища Стефан Чайков.

Протестът на пътните строители стартира в 9 часа в столицата, а и ще бъдат блокирани разнообразни пътни сектори в цялата страна. Междувременно се чака и конференция в Министерски съвет, откакто през вчерашния ден бе обявено, че Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) едностранно е прекратила всички нови публични поръчки за настоящ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Причината, посочена от АПИ, е „ пропуски в документите за присъединяване “, препоръчана от самата АПИ. Обществените поръчки бяха оповестени през април 2022 година за да заместят съществуващите контракти, по които са открити порочни строителни практики и които са предмет на инспекция от способените органи. Предстои и изключително съвещание на парламентарната комисия по районна политика, благоустройство и локално самоуправление.

Стефан Чайков напомни, че главните претенции на митинга са три:

“Първото е приемане на промените в законодателството, които да разрешат индексиране на цените на строителството, така като на всички е ясно, че инфлацията прави невероятно осъществяването на обектите, които са извоювани през публични поръчки. Второто е разплащане на дължимите 720 млн. лева, които неколкократно бяха доказани от държавните институции, че се дължат. Дори и с решението на Народно събрание категорично се споделя, че се дължат, просто към оня миг беше взето решение да се изплатят единствено 50% от тях. И третото, за което молим, националните представители да променят решението от 20 април, така като според него на 30 септември България ще се озове без поддържане на пътищата ”, добави той.

Той сподели, че митингът може да бъде продължен, в случай че настояванията им не бъдат задоволени, само че в случай че президентът разпусне Народното събрание евентуално ще приключат и протестните дейности. “Нашият митинг ще продължи до момента в който не получим съответен отговор на настояванията си. Може да се удължи в задоволително дълъг срок от време, само че зависи и от това какъв брой е дълъг животът на това Народно заседание ”, сподели Чайков.

Председателят на БКК Пътища моли към националните представители и изрази вяра, че най-малко някой от тях ще се вслушат в настояванията им. “Все още се надяваме, че има задоволително мъдрост в националните представители да осъзнаят, изключително сериозния факт, че на 30 септември България ще остане без поддръжка на пътищата ”, съобщи Чайков. /БГНЕС
Категории:Тагове:

Източник: bgnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg