Над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения

...
Над 300 заявления за подпомагане на деца и лечебни заведения
Коментари Харесай

Над 300 заявления са постъпили от началото на кампания 2023-2024 г. на „Българската Коледа“

Над 300 заявки за подкрепяне на деца и лечебни заведения са постъпили от началото на акция 2023-2024 година на „ Българската Коледа " . Това се показва на интернет страницата на президента.

Исканията за подкрепяне са главно за диагностика, медикаментозна терапия, рехабилитация, медицински произведения и помощни средства. Всеки родител, който има болно дете и се нуждае от помощ за реализиране на лекуването или рехабилитацията му, може да подаде документи за подкрепяне от акцията. Експертният съвет и Комисията към „ Българската Коледа “ ще прегледат всички постъпили заявки и ще вземат решение за нужното и допустимо подкрепяне, като молби за подкрепяне на деца се одобряват целогодишно.

Благотворителната самодейност „ Българската Коледа “ се употребява с високо публично доверие поради транспарантните механизми за набиране на дарените средства и ефикасното им систематизиране за нуждаещите се деца и лечебни заведения. Принос за това оказва професионализмът на членовете в Експертния съвет към самодейността, които преглеждат всяко заявление за подкрепяне. Това съобщи президентът Румен Радев на среща през днешния ден със експертите от Експертния съвет, който организира първото си съвещание в границите на 21-ото издание на акцията, оповестиха от прессекретариата на президента. 

Кампанията стартира през декември 2023 година и ще продължи цяла година под наслов „ Да дарим вяра на дете в неволя “ в поддръжка на детската хирургия.

Държавният глава изрази благодарност на членовете на Експертния съвет - водещи експерти по детски заболявания, представители на неправителствени и пациентски организации, за работата им и за одобряване на „ Българската Коледа “ като надеждна и транспарантна благотворителна акция. В хода на срещата бяха разисквани проблемите пред детското опазване на здравето у нас, свързани с навременната диагностика, лекуване и рехабилитация. Беше подложен въпросът за реимбурсиране от страната на лекарства, които „ Българската Коледа “ в продължение на редица свои издания обезпечава на деца с избрани редки болести. 

От началото на акция 2023-2024 година до сегашния миг получените средства посредством банкови преводи възлизат на 2 878 000 лв.. Изпратените къси известия и гласови позвънявания са на стойност 272 000 лв.. Така бюджетът, с който „ Българската Коледа “ 2023-2024 разполага, е 3 150 000 лева Целите на тазгодишното издание на самодейността са да притегли публичното внимание към детската хирургия, да увеличи информираността за хирургичните интервенции при деца с вродени и добити болести, тяхното въздействие върху живота им, както и да помогне на децата с такива болести за навременно диагностициране, лекуване и рехабилитация, напомнят от прессекретариата.

Към момента общо 30 лечебни заведения са подали заявки за закупуване на здравна инсталация със средства от акцията. Организаторите на „ Българската Коледа “ твърдят, че както и до момента, набраните суми от дарения ще бъдат разпределени обществено, транспарантно и публично отговорно.

Кампанията се провежда и организира на съображение Правилата за набиране и систематизиране на средствата по благотворителната самодейност „ Българската Коледа ”.

Повече информация за реда за подкрепяне на деца и лечебни заведения, както и за дарения към самодейността, е налична на интернет страницата на „ Българската Коледа “.

„ Българската Коледа “ сплотява обществото ни около непреходни морални полезности, съобщи преди дни президентът в одобрение към сътрудниците на самодейността.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР