Над 300 зърнопроизводители от региона на Стара Загора се събраха

...
Над 300 зърнопроизводители от региона на Стара Загора се събраха
Коментари Харесай

Над 300 зърнопроизводители с тежка техника протестираха в Стара Загора

Над 300 зърнопроизводители от района на Стара Загора се събраха на митинг срещу нерегламентирания импорт на зърно от Украйна, високите цени на горивата, торовете и препаратите.

Те изкараха над 150 трактора и тежки машини, които минаха по бул. " Св. Патриарх Евтимий " в града. " Нашата позиция се сплотява към общоевропейските претенции на Полша, Чехия, Словакия и Унгария. Проблем основават безконтролният и нерегламентиран импорт на зърно от Украйна.

Ние сме дали право на кулоар за експорт на продукция, а не тя да остава в нашите хранилища и да бъде преработвана от нашите предприятия. През месец август 200 хиляди тона слънчоглед, което е продукцията от един милион декара слънчоглед ", сподели по време на митинга Цветан Берберов, ръководител на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.
 Българска телеграфна агенция
Той добави, че има догатки, че украинският слънчоглед, който е годишна продукция от 2021 година, се смесва с българска тазгодишна годишна продукция. " Украинският слънчоглед е с по-ниско качество, защото при толкоз дълго предпазване потеглят естествени процеси по гранясване на слънчогледа и това ще докара до намаление на качеството на олиото ", безапелационен е още той.

Преди тежката техника да тръгне по един от най-натоварените старозагорски булеварди, присъстващите одобриха декларация, в която упорстват " да има кулоар и украинската продукция да не остава в България, а да отива в страни, които имат потребност от нея - които са вносители, а не производители ", сподели още Васил Славчев член на Тракийския съюз на зърнопроизводителите.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР