Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа, част от тях

...
Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа, част от тях
Коментари Харесай

Експерт: Над 300 лекарства липсват в аптечната мрежа

Над 300 медикаменти липсват в аптечната мрежа, част от тях са антибиотиците. Това съобщи пред БНР Николай Костов - ръководител на Асоциацията на притежателите на аптеки. 

По думите му  за деца липсват най-вече суспензии - 23 , което е притеснителното, тъй като са прекалено много.

Сезонът в този момент стартира и най-вероятно казусът ще се задълбочи, предизвести той в изявление за предаването " Преди всички ". 

Костов акцентира, че неналичията са почнали още от началото на декември. В момента в доста случаи не може да се даде и заместващ антибиотик, само че там, където е допустимо, се прави, сподели той. 

По думите му  не износът е повода за казуса с антибиотиците, а увеличеното търсене . Той уточни, че търсенето този декември е било двойно повече по отношение на същия месец на предходната година. 

Според него дистрибуторите не са планували двойно повече количества в проектите си, а към този момент е късно да се вършат догодови за нови доставки, тъй като такива биха пристигнали след 6-8 месеца.

Николай Костов счита, че  решението е само в спомагателен импорт

Министърът е осведомен с проблемите с медикаментите и е зает, уточни той и напомни, че в последните дни са пристигнали 4 от съществено изчезналите медикаменти. Вентолин и Пулмикорт се появиха за малко и отново изчезнаха - там казусът е огромен и количествата незабавно се изкупиха, сподели Костов. По думите му в никакъв случай не е бил толкоз сериозен този проблем: " Той е трупан с години и не са взимани ограничения ". 

Николай Костов заяви, че няма изчезнали имуностимуланти и витамини. 

Липсват обаче сиропи за деца с ибупрофен , уточни той. Когато водачът липсва, всички останали се държат в дребни количества и те свършват доста бързо, изясни фармацевтът. 

По думите му проблемите в Европа са сходни . Той уточни, че във Франция има огромен проблем с Парацетамола. Според него решението е производството в Европа да се завиши. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР