Над 300 хиляди пенсии на работещи пенсионери ще бъдат служебно

...
Над 300 хиляди пенсии на работещи пенсионери ще бъдат служебно
Коментари Харесай

Над 300 000 пенсии на работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от 1 април

Над 300 хиляди пенсии на работещи пенсионери ще бъдат служебно преизчислени от 1 април. Разпоредбата е част от Кодекса за общественото обезпечаване. Новите по-високи размери на изплащаните пенсии в всеобщия случай ще са по сметките на хората още с заплащането за април.
 
Институтът взема поради спомагателния стаж, насъбран от предходната година, за което разполага с данни от масивите с. През 2023 година междинното реализирано нарастване на преизчислените от 1 април 336 000 пенсии е 30 лева, сподели пред БНР Любомира Язаджиева, шеф дирекция " Пенсии " в осигурителния институт.
 
 Национален застрахователен институт (НОИ) Национален застрахователен институт (НОИ) Източник: Zonanews
Пенсионери, които не престават да работят и се обезпечават на приход, по- висок от този преди пенсионирането, е по-изгодно да изискат преизчисляване, с изключение на за спомагателен стаж и с застрахователен приход, за което подават еднократно заявление.
 
" Ако лицето преди пенсионирането си години наред е работило на висок застрахователен приход, примерно сред междинния и оптималния, тогава в действителност е належащо да продължава да работи на висок приход, с цел да е удобно това за него. Ако обаче откри, че този приход не е задоволителен, с цел да докара до увеличение на самостоятелния коефициент, тогава пенсията му се преизчислява единствено с в допълнение положения застрахователен стаж след пенсиониране ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР