Над 30 процента от бременностите в България завършват с аборт.

...
Над 30 процента от бременностите в България завършват с аборт.
Коментари Харесай

Тревожна статистика за абортите у нас

Над 30 % от бременностите в България приключват с аборт. Това сподели пред публицисти проф. Асен Николов, шеф на Родилно поделение в „ Майчин дом “ и ръководител на Българското сдружение по акушерство и гинекология, цитирайки данни от Националния статистически институт. Пикът на абортите в България е през 70-те години, когато абортите са били повече от родените деца и е имало 150 хиляди аборта против 130 хиляди родени бебета за една година, уточни той.

През последните близо 40 години в България абортите са повече от ражданията, добави лекарят. По думите му след 2000 година раждаемостта стартира да се покачва. България е на трето място в Европа след Армения и Грузия по брой аборти, осъществени на дами във фертилна възраст, уточни още проф. Николов, базирайки се на данни от „ Евростат “. В Европейската общественост страната ни е преди всичко по брой аборти на дами във фертилна възраст (15-49 г.). Жените във фертилна възраст в България през 2017 година са били 1,5 милиона, а през 2021 година са 1.4 милиона, като аргументите за намаляването на броя им са застаряването на популацията и миграцията, сподели още проф. Николов.

Според нормативните документи в България дамата може да прекъсне по свое предпочитание бременността си преди 12 гестационна седмица, без значение дали тя има или не деца, напомни проф. Николов. 

Абортът крие редица опасности, в това число, въпреки и рядко, е допустимо да се развие сепсис или септичен потрес. Рисковете в резултат на аборт са по-високи измежду дами, наранени от диабет, от бъбречни или белодробни болести, уточни още проф. Николов, представен от Българска телеграфна агенция. Лекарят моли за навременни ограничения за понижаване на нежеланата бременност и на броя на абортите.

Всяка четвърта бременност в света приключва с аборт, сподели проф. Иван Костов, шеф на „ Майчин дом “. Насоките на Световната здравна организация за контрацепция са свързани с допустимо минимум количество хормон в контрацептивите, потребление на нови дейни формули, акомодация на клиничните процеси към женската физиология. По данни на Организация на обединените нации в международен мащаб дамите в репродуктивна възраст, употребяващи орална контрацепция, са над 150 милиона, като това са 16 % от всички способи за контрацепция, уточни проф. Костов. По думите му три % от всички дами във фертилна възраст в България одобряват орални хормонални контрацептиви, което е близо 8-10 пъти по-ниско спрямо страните от Европейски Съюз. 

Първоначално създадени за задачите на контрацепцията, хормоналните таблетки през днешния ден се употребяват за профилактика и лекуване на болести, а използването им води до възстановяване на качеството на живот, сподели доктор Гергана Коларова, шеф на Първа АГ-болница „ Св. София “. По думите ѝ хормоналната контрацепция сполучливо повлиява нередовна менструация, доброкачествени болести на гърдата, дисменорея, поликистоза на яйчниците, ендометриоза. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР