Над 30 % от българите не четат въобще, ситуацията е

...
Над 30 % от българите не четат въобще, ситуацията е
Коментари Харесай

Проф. Александър Кьосев: Над 30% от българите не четат въобще, ситуацията е меко казано тревожна

Над 30 % от българите не четат изобщо, обстановката е меко казано тревожна. Това разяснява пред проф. Александър Кьосев, учител по културна история на модерната ера.

Според него с цел да има по-добро образование по четене, първо то би трябвало да се отдели от културната история.

За да могат младите да изпитат наслаждение от четенето, то би трябвало да спре да бъде наложително, тъй като всичко наложително ги отблъсква. Солидна воля за промяна няма. Корабът потъва постепенно и обстановката с положителните читателски практики е меко казано тревожна ", изясни проф. Кьосев. 

По думите му когато едно литературно произведение стане " вайръл ", хората го четат.

" Липсва изобщо литературна рецензия, нейното място е празно. Контактът сред първичния текст и първичния възприемател е директна. Много е мъчно да има рецензия, тъй като нейното място е заето от блогъри и хора, които са доста дейни в електронна среда ", сподели още преподавателят по културна история на модерната ера.

Според проф. Александър Кьосев постижимата промяна в образованието е в учебните заведения да влязат млади учители, които да бъдат арестувани там. 

" Заплатите бяха вдигнати, само че младите отиват в учебните заведения, изкарват 1-2 години там и напущат. Може би тъй като усещат учебното заведение като една мухлясала среда, в която те не могат да се осъществят. Ролята на учителя би трябвало да нарасне внезапно и с опция за доста по-голяма независимост на обособения преподавател ", разяснява още проф. Кьосев.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР