Над 30 неправителствени организации, работещи за женските права и борбата

...
Над 30 неправителствени организации, работещи за женските права и борбата
Коментари Харесай

Депутати се ангажираха да внесат отново законовите промени срещу домашното насилиe

Над 30 неправителствени организации, работещи за женските права и битката против домашното принуждение, желаеха от партиите в новия парламент незабавно да одобряват измененията в Закона домашното принуждение, отхвърлени в последните дни на 48-ото Народно заседание. Сред присъединилите се в апела бяха фондациите " Асоциация Анимус ", " П.У.Л.С. " и " Будителките ", Българският фонд за дамите, Алиансът за отбрана от принуждение. Преди дни организациите се сплотиха в коалиция " Заедно против насилието ".

. Текстовете, импортирани от " Демократична България " предлагаха да се разшири кръгът на предпазените от закона, да се усилят ограниченията за протекция при принуждение, да се сътвори национална база данни на случаите на домашно принуждение и други Българска социалистическа партия пък искаше да се основат повече спешни центрове за потърпевши. Най-яростно против предложенията на " Демократична България " се оповестиха левицата и " Възраждане " с претекста, че наредбите прокарвали нератифицираната от България Истанбулска спогодба и " джендър идеологията ".

В обществена полемика, отдадена на домашното принуждение, информационният специалист от Българския фонд за дамите Рая Раева настоя депутатите да оценят публичната значителност на казуса и да припознаят идеята като своя, включвайки я в политическите си стратегии. Раева напомни, че съгласно известните данни най-малко 8 дами са изгубили живота си единствено от началото на годината. Всички те са станали жертва на свои някогашни или сегашни сътрудници. Тя подсети, че публична статистика за жертвите няма. От неправителствения бранш са почнали да броят случаите от 2018 година от медийни изявления, като до този миг те наброяват 134.

Екатерина Велева, ръководител на фондация " П.У.Л.С. " акцентира, че съгласно статистиката всяка трета българка е жертва на принуждение и че всеки трети мъж упражнява принуждение. Фондацията разполага с спешен център, в който жертвите на домашно принуждение получават поддръжка. Юристът на фондацията - Марияна Евтимова, сподели, че Законът за отбрана от домашното принуждение е признат през 2005 година и от този момент до момента са направени единствено две корекции, които са несъществени. В момента има единствено 13 спешни центъра, които са извънредно незадоволителни, съобщи ръководителят на Първия дамски клуб за развиване на община Смолян Екатерина Станчева. По думите й страната би трябвало да подсигурява създаване, поддържане и ръководство на спешни центрове в страната и да подсигурява, че всеки административен център в страната ще има подобен.
Заместник министърът на правораздаването Емил Дечев назова домашното принуждение обществен феномен, на който страната наложително би трябвало да реагира. Той добави обаче, че не трябва да се разчита единствено на закона, наблягайки значимата роля на на образованието в учебно заведение и ролята на медиите за предварителна защита на казуса.

Доскорошният народен представител и претендент за новия парламент Рая Назарян от ГЕРБ съобщи, че измененията ще бъдат приоритет за партията и парламентарната група ще го поддържа изцяло. В гласуването на импортираните от " Демократична България " проектопромени на 27 януари се включиха едвам 40 от всички 67 депутати на ГЕРБ. Справка в платформата за парламентарна бистрота " Стража " демонстрира, че 8 от тях са били " за " (сред тях и Назарян), 18 - " срещу ", а 14 са натиснали бутона " Въздържал се ". По плана на Българска социалистическа партия представителите на ГЕРБ са дали своят вот съвсем без изключение с " Въздържал се ".

" Жертвите бяха употребявани грозно за политически цели. Насилието няма политическа багра " - по този начин депутатът от " Демократична България " и създател на препоръчаните промени Надежда Йорданова разяснява през днешния ден отхвърлянето на проекторазпоредбите.

Лена Бориславова съобщи, че " Продължаваме промяната ", която ще се яви на идните предварителни парламентарни избори в коалиция с " Демократична България ", възнамерява да внесе измененията още веднъж още в първите седмици от новото Народно заседание.

Организаторите възнамеряват нова полемика за домашното принуждение през юни, когато да отчетат какво е свършила страната по тематиката.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР