Над 30 души, сред които четири деца, са загинали при

...
Над 30 души, сред които четири деца, са загинали при
Коментари Харесай

Над 30 загинали при вчерашното земетресение в Папуа Нова Гвинея

Над 30 души, измежду които четири деца, са починали при земетресението с магнитуд 7,5, което раздруса централната част на Папуа Нова Гвинея през вчерашния ден, съобщи ДПА, като се базира на локални медии.

Трусът удари провинциите Южни височини и Хела в центъра на най-големия остров на тихоокеанската страна. Епицентърът му е бил на 560 км от столицата Порт Морсби, на дълбочина 35 км, заяви Геофизичният институт на Съединени американски щати.

Смята се, че минимум 13 души са починали в Менди - столицата на провинция Южни височини, а други 18 - в регионите Кутубу и Босаве. Над 300 души са ранени, оповестяват локални медии.

Католическият духовник отец Пиус Хал заяви пред интернет уеб страницата "Папуа Нова Гвинея тудей ", че измежду починалите има четири деца. Още едно дете е затрупано дружно със своите родители.

Властите оповестиха, че армията е мобилизирана за оказване на помощ на засегнатите от земетресението и за възобновяване на услугите и инфраструктурата. Трусът е провокирал огромни свлачища и пукнатини.

Минни компании, в това число американската Ексън Мобил (ExxonMobil), оповестиха, че вършат оценка на вредите и някои изтеглиха част от личния състав си.

Според екоактивиста Мартин Наморонг вредите, нанесени на газопроводи и тръбопроводи за минни боклуци, провокират съществени опасения за токсични разливи.

Геоложкият департамент на Папуа Нова Гвинея разгласи, че евентуално ще има вторични земетресения, като най-силният досега е бил с магнитуд 5,5.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР