Мъже на остров Нова Гвинея грижливо майсторели хладни оръжия от

...
Мъже на остров Нова Гвинея грижливо майсторели хладни оръжия от
Коментари Харесай

На остров Нова Гвинея майсторят ками от човешки кости

Мъже на остров Нова Гвинея грижливо майсторели хладни оръжия от бедрени кости на бащите си или други уважавани членове на общността си, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

Тези ками били използани до 20-и век. С тях били нанасяни удари по ранен противник, с цел да бъде убит. Дълги и остри, въпросните ками имали фина направа и били гравирани с нереални рисунки и изображения на фигури. Що се отнася до най-престижните оръжия, направени от човешки кости, воинът можел да претендира, че има силата на мъжа, чиято кост е била употребена, означават създателите на проучването. Камите били употребявани освен за прерязване на артериите на жертвата, само че и за строшаване на врата й.

Други ками, направени от кости от птиците казуар, нямали толкоз фина направа. Според учените костите от казуари имат същата здравина като тази на човешките кости. "За да се избегне рискът направените от човешки кости ками да се счупят по време на борба, им била придавана по-извита форма спрямо тази на камите от кости от казуари ", разясни Натаниъл Домини от колежа Дартмут в Съединени американски щати.

Резултатите от проучването са оповестени в Royal Society Open Science.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР