Над 30 души са ранени от пожарите в Португалия. Повече

...
Над 30 души са ранени от пожарите в Португалия. Повече
Коментари Харесай

Над 30 души са ранени от пожарите в Португалия

Над 30 души са ранени от пожарите в Португалия. Повече от 1000 пожарникари не престават да се борят на фона на горещите температури, оповестява АП.

Около 90% от зоната на пожара в Кастело Бранку, на 200 километра североизточно от столицата Лисабон се управлява след по-хладните нощни температури, изяснява Педро Нунес, началник на локалната организация за гражданска отбрана.

Властите предизвестяват, че чакат горещината и вятърът да се усилят още веднъж в следобедните часове и че горите са сухи след седмици с малко превалявания.

Португалската организация за гражданска отбрана оповестява, че 321 профилирани машини и осем самолета за вода са изпратени, с цел да се оправят с пламъците.

Полицията проверява какво е предизвикало пожара на фона на съмнения, че е почнал съзнателно. Прогнозите са, че температурите ще доближат съвсем 40°C до края на деня.

През последните седмици се следят огромни пожари в Испания, Гърция и Германия. Властите в Европейския съюз предизвестиха, че горски пожари са " възходяща опасност " за целия континент. През май горските пожари също засегнаха Мексико и Русия.

Средната годишна повърхност, обгорена от горски пожари в Португалия сред 2010 и 2016 година, е малко над 100 000 хектара (247 000 акра). Това е повече, в сравнение с в Испания, Франция, Италия или Гърция - страни, които са доста по-големи от Португалия.

Почти 11 500 пожарникари са в подготвеност тази година, множеството от тях са доброволци. Експертите и управляващите са разпознали няколко фактора, които вършат Португалия толкоз уязвима от горски пожари. Справянето с някои от тях е дълготрайно предизвикателство.

Населението на португалските провинции понижава, защото хората са се преместили в градове в търсене на по-добър живот. Това значи, че горите са подценени, изключително поради обстоятелството, че доста от останалите са възрастни хора.

Големи площи от централна и северна Португалия са покрити с гъсти, непрекъснати сектори от гора и хълмист терен. Голяма част от горите са борови и евкалиптови дървета, които горят елементарно и мощно.

Еколози приканват държавното управление да ограничи площта на евкалиптовите гори, който горят като факли. Но това е доста скъпа просвета за хартия и целулоза в Португалия, като предходната година промишлеността осъществя продажби на стойност 2,7 милиарда евро. Правителството твърди, че вкарва последователно ограничавания.

Експертите настояват, че Португалия би трябвало да засади дървесни типове, които са по-устойчиви на огън. Изменението на климата се трансформира в още едно предизвикателство, което води до горещи, по-сухи и по-дълги лета. Върховият пожаропасен сезон, който преди е от 1 юли до 30 септември, в този момент стартира през юни и завършва през октомври. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР