Над 3 километра зелена велосипедна алея ще свързва бившата гара

...
Над 3 километра зелена велосипедна алея ще свързва бившата гара
Коментари Харесай

Стара железопътна линия става велосипедна алея в паркова среда


Над 3 километра зелена велосипедна алея ще свързва някогашната гара " Пионер ", със зала " Арена Армеец " до ВТУ " Тодор Каблешков " . Това стана ясно при представянето на плана за построяването на Зеления кръг в София на пресконфернеция на столичния кмет Йорданка Фандъкова, транспортния министър Росен Желязков и основния проектант Здравко Здравков.

Целта на плана е да бъде употребявано трасето на излязлата от употреба ж.п. линия за развиване на веломрежата на София. От началото на велоалеята в регион " Слатина " до гара " Пионер " би трябвало да бъдат основани велосипедни връзки за зала " Арена Армеец ", Софийският метрополитен " и велосипедната мрежа на Борисовата градина. Дължината на велоялеята е 3152 кв.м., а общата повърхност на новопредставения зелен кулоар е 61965 кв.м.

По думите на Фандъкова Зеленият кръг е най-ключовият план за построяването на София като зелен град. Проектът е сложен за реализация и изисква цялостната съгласуваност с Министерство на превоза и Нациоанална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ), посочи тя.

Фандъкова желае територията, включваща Зеления кръг - от някогашната гара " Пионер ", столичната улица " Самоковско шосе ", " Тинтява " и стигаща до ВТУ " Тодор Каблешков " да бъде предоставена на Столична община след приемане на Подробнния организационен проект. Тя има уверението, че безплатно ще бъдат добити терените, тъй като това е извънредно значим приоритет за града.

" Това е първият сектор от Зеления кръг, който Столична община желае да построи. Целта, на който е всички квартали през които минава планът, да имат връзка с парковете на града. Проектът е извънредно забавен за развиването на столицата като зелен град ", подчертава столичният кмет.

Фандъкова увери, че планът ще бъде изпълняван поетапно през годините , а дали ще се търси в допълнение финансиране, ще стане ясно по натам.

Транспортният министър Росен Желязков разяснява, че се изготвя Подробен устройствен план като занапред следва процедурата и по неговото приемане. Когато проектът влезе в действие, Министерският съвет ще вземе решение, което да отнеме парцела от НКЖИ и да го даде безплатно на Столична община.

Става въпрос за повече от 60 декара територия, а велоалеите ще бъдат главната функционалност на градската подвижност. " 60% от тази територия ще бъде за озеленяване, с цел да може да се осъщесвява напредването до парковете с не моторни транспортни средства ", посочи транспортният министър.

От своя страна основният проектант Здравко Здравков добави, че Зеленият кръг може да свърже столичните региони " Изгрев " и " Слатина ". Участъкът стартира от някогашната гара " Пионер ", през столичните улици " Самоков " и " Тинтява ", зад зала " Арена Армеец " и стига до ВТУ " Тодор Каблешвко ".

От 2016 година се работи по този план, а секторът е от над 3 км е един откъс от една цялостна идея за развиване с парковете, тъй като връзките сред обособените квартали и паркове са извънредно значими за развитиието на града. Крайната цел ще бъде основаването на Зеления кръг, който ще употребява част от трасетата някогашните ж.п. линии и част от новопроектираните булеварди.

Връзката с Борисовата градина ще става през улица " Симеоновско шосе ". Изследват се разновидности за развиването на трасето на " Тодор Каблешков " и в следствие да се употребяват река Владайска, стадион " Септември ", след което да се върнем към трасето по улица " Вардар ", изясни арх. Здравков. Той чака тази концепция да се осъществя още идната година. След завършването на Подробен устройствен план следващата година може да се пристъпи към процедура по реализация на плана.

Има хрумвания за развиване на зелената връзка и към планината. На въпрос какво се случва с концепцията за градска железница, Здравков подчертава, че тази градска железница е с отпаднала нужда, тъй като на местата на изоставените на научно индустриалните зони в кв. " Хладилника " се построяват строителни центрове.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР