Над 3 хиляди родолюбиви българи доказаха снощи, че нестинарство може

...
Над 3 хиляди родолюбиви българи доказаха снощи, че нестинарство може
Коментари Харесай

Древен ритуал събра над 3 000 българи в странджанско село

Над 3 хиляди родолюбиви българи потвърдиха нощес, че нестинарство може да има единствено в Странджа. Традиционният обред, извършващ се от век в царевското село Българи, събра хора от цялата страна. Местните не помнят друга година танците върху жеравата да са следени от толкоз доста хора, осведоми " Флагман ".  На площада в селото още час и половина преди започването на игрите върху жеравата нямаше къде и игла да падне, а огромната изненада бе появяването на президента Румен Радев, който бе придружаван от брачната половинка си Деси Радева. Това е неофициална аудиенция на президента, а съгласно информация на Флагман.бг самодейността е персонално на президентшата Деси Радева, която застава зад странджанци в борбата им да опазят историческото си завещание.

Подкрепата за нестинарството в Царево е знакова, тъй като е това е първата акция на Десислава Радева, а заставането й зад локалния обред е гаранция, че той няма да бъде откраднат от столични промоутъри и трансфорат в пътуващо огнено шоу, каквито проекти имаха няколко огромни организации.

Сред формалните посетители на нестинарските игри нощес бяха кметовете на Малко Търново и Камено – Илиян Янчев и Жельо Вардунски, депутатите от ГЕРБ Ивелина Василева, Диана Йорданова, Диана Саватева, Ася Пеева, националният фаворит от Българска социалистическа партия Кристиян Вигенин, зам.-областният шеф на Бургас Владимир Крумов, зам.-кметът на Бургас Красимир Стойчев и други.

Освен позитивите, които дадоха гаранция, че нестинарството ще остане единствено в Странджа, нощес усещане направи и друго. Древният обред е запазил достоверния си тип, само че публиката стартира да се комерсиализира. Огромният интерес през вчерашния ден го потвърди, а главният проблем се оказа, че площадът на село Българи не може да побере толкоз доста хора, поради което немалка част, пътувалите до Странджа останаха разочаровани - не съумяха да видят безусловно нищо.

Добре е да се направи уголемен спор по какъв начин да се резервира достоверното нестинарство, само че да се измести на друго уместно място в Българи, където може да се съберат доста повече хора. Примерът с Петрова равнища е доста подобаващ, където главната сцена е в ниската част на историческата околност, има амфитеатрално разположение и събитието може да се следи от безграничен брой хора.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР