Над 3,5 млн. лева е отпуснала Община Варна за покриване

...
Над 3,5 млн. лева е отпуснала Община Варна за покриване
Коментари Харесай

Дейността на Тубдиспансера във Варна може да се прехвърли към друга болница

Над 3,5 млн. лв. е отпуснала Община Варна за покриване на отговорностите за Специализираната болница за лекуване на пневмо-фтизиатрични болести за последните съвсем 10 години. Данните бяха обявени на днешното съвещание на Общинския съвет, на което беше разискван въпросът с някогашния Тубдиспансер, осведомят от общината.

Болницата от години натрупа задължения, в това число към ЕНЕРГО-ПРО, с електрическа сила на постройката на лечебното заведение. Официално писмо от електроразпределителното сдружение в локалния парламент все още не е получено, стана ясно още на съвещанието.

Мнозинството от съветниците се сплотиха към мнението, че страната е тази, която би трябвало да устоя болница за лекуване на социалнозначимо заболяване от международен мащаб. Според тях общината не може да се оправи с големите суми, които се генерират всяка година – за заплати и осигуровки на чиновниците, режийни разноски, медикаменти, поддръжка на сграден фонд. Министерството на здравеопазването покрива само разхода за леглоден за един болен в размер на 92 лева, а всичко останало се заплаща от общинския бюджет.  Към момента пациентите в болничното заведение са 18, беше обявено в зала „ Пленарна “

В изискванията на икономическа рецесия, когато общината не получава от страната спомагателни средства за инфраструктура или по планове, съветниците взеха решение да препотвърдят решение на локалния парламент от 2015 година за прекачване на активността на някогашния Тубдиспансер към някоя от лечебните заведения на територията на Варненска област. Лечебното заведение няма да се закрива, а единствено ще премине към структурата на друга болница, бе изтъкнато по време на съвещанието. За образец беше дадена Очна болница, която преди няколко години стана част от Медицинския университет „ Проф. доктор Параскев Стоянов “.

Относно отговорностите на Тубдиспансера бе изразено мнението, че е редно разплащането да стартира, откакто стане ясно към кое лечебно заведение ще бъде трансферирана Белодробната болница. В противоположен случай общината още веднъж ще влезе в спиралата да покрива задължения, без да има съществено решение на дългогодишния проблем.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР