Над 3,5 милиарда са приходите от туризъм у нас в

...
Над 3,5 милиарда са приходите от туризъм у нас в
Коментари Харесай

Как ще се отрази Брекзит на туризма у нас?

Над 3,5 милиарда са приходите от туризъм у нас в интервала януари - ноември 2018 година. Отчетеният растеж е 6,6 %, демонстрират данните на Българска народна банка и Министерството на туризма. Как обаче ще се отрази Брекзит на сектора - това е един от многото въпроси, пред които се изправя бизнесът в Европа през последните месеци. Британците са измежду най-пътуващите народи и образуват забележителна част от гостите в доста европейски курорти, в това число и тези по нашето Черноморие.

"България към този момент печели от Брекзит " - е заглавие, което от няколко дни се върти в обществените мрежи. Цитатът е от публикация в британски вестник, която подрежда страната ни измежду 20-те най-перспективни туристически дестинации през 2019-а година. Българските експерти в региона обаче са много по-предпазливи, отделяйки прогнозите от действителностите с днешна дата.

„ Това е една прогноза на АПТА - Асоциацията на английските туроператори. Наредили са ни измежду водещите дестинации, поради курса на лирата. Ако в края на 2015 година една лира се разменяше за 1 евро и 40 евроцента, все още тя се разменя за 1 евро и 13 евроцента - това обезценяване естествено, че въздейства на британците, една част от тях се въздържат от пътувания в чужбина, друга част, които не престават да резервират интереса към дестинациите, търсят преференциални дестинации “, съобщи пред Българска национална телевизия проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Нещо повече - ранните записвания при започване на годината демонстрират спад в интереса към летни почивки в България.

„ Нещата наподобяват по този начин - в случай че предходната година на нашето Черноморие сме обслужили към 2 милиона и 300 хиляди туристи, които са нощували и към 15 януари 2018-а сме имали записани към 700 хиляди от тях, тази година към същата дата, записаните са към 600 хиляди “, сподели проф. Маринов.

На Северното Черноморие, където са фамилните комплекси, английските туристи са относително малко и не образуват решителен дял от приходите. Южните курорти, изключително Слънчев бряг, са желани за празненство туризъм от младите англичани и там чакат растеж в туристическия поток от острова. Един от индикаторите са 9-те нови дестинации, които английска нискотарифна самолетна компания ще обслужва от летище Бургас.

„ Нито една компания не пуска директни линии преди да е направила съществени изследвания. В момента е извънредно преференциална на британските туристи България, защото ние сме с едни от най-ниските цени в Европа, до момента в който Испания се оказва много по-скъпа. По данни на хотелиерите растежът към този момент, в ранните записвания, е към 20 “, сподели пред Българска национална телевизия Георги Николчев, ръководител на Българската асоциация на притежателите в туризма.

Независимо че заобикалят да вършат прекомерно ранни прогнози за идния летен сезон, експертите са единомислещи в едно - и тази година системата ол инклузив няма да има конкуренция освен в нашите курорти.

За локалния туристически бизнес сега огромното предизвикателство е да отговори на усложнената интернационална конюнктура и нарасналата конкуренция с по едно и също време първокласен и на ниска цена артикул при продължаващия дефицит на квалифицирани фрагменти в сектора.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР