Над 270 000 физически лица декларираха доходите си, придобити през

...
Над 270 000 физически лица декларираха доходите си, придобити през
Коментари Харесай

Ползваме данъчни облекчения с подаване на годишна декларация в НАП

Над 270 000 физически лица заявиха приходите си, добити през 2023 година , от началото на данъчната акция – 10 януари досега. От тях 156 000 избраха да подадат авансово попълнената данъчна декларация, която е налична в Портала за електронни услуги от 12 март .

Повече от половината от данъкоплатците са декларирали използването на разнообразни данъчни облекчения , като са попълнили Приложение №10 от формуляра по член 50 от ЗДДФЛ. Физическите лица, получили облагаеми приходи през 2023 година, имат опцията да понижат данъчната си основа с плануваните в закона данъчни облекчения, припомнят от Национална агенция за приходите. Ако след използването им се образува сума за възобновяване, тя се изплаща в период от 1 месец след подаването на декларацият а.

Важно изискване за прилагане на данъчните облекчения е към датата на подаване на годишната данъчна декларация лицата да нямат обществени отговорности, подлежащи на наложително осъществяване . От Национална агенция за приходите поучават жителите, преди да заявят използването на данъчно облекчение, да ревизират с личен идентификационен код (ПИК) данъчно-осигурителната си сметка онлайн за съществуването на отговорности, с цел да избегнат неудобства.

И тази година най-голям интерес има към данъчното облекчение за деца и за деца с увреждания , заради опазване на по-високия размер на сумите, които се приспадат от годишните данъчни основи за 2023 година В взаимозависимост от облагаемите приходи на родителите за предходната година, те ще получат надлежно до 600 лева за едно дете, до 1200 лева за две и до 1800 лева за три и повече деца . За развъждане на едно дете с увреждания сумата за приемане е до 1200 лева

За поредна година жителите могат да се възползват и от данъчното облекчение за ремонт и/или усъвършенствания на лично жилище за направените през 2023 година заплащания за труд в общ размер до 2000 лева За задачата е належащо притежателите да разполагат с документи, удостоверяващи заплащането за труд.

Младите фамилии могат да понижат годишната си данъчна основа с лихвите , заплатени през годината по първите 100 000 лв. от главницата по ипотечен заем за закупуване на жилище. За да употребяват това данъчно облекчение, те би трябвало да са съпрузи, най-малко единият от тях да не е навършил 35 години към датата на подписване на контракта за ипотека и жилището да е само за фамилията.

Друго облекчение, от което могат да се възползват данъкоплатците, е за понижена продуктивност . То е за лица с 50 и над 50 на 100 неработоспособност и им дава опция да понижат данъчната си основа със 7920 лева

С направените през годината персонални вноски за в допълнение непринудено обезпечаване в общ размер до 10 на 100 може да се понижи сумата от годишните данъчни основи. Тази сума може да бъде понижена в общ размер до 10 на 100 и за персонални вноски за непринудено здравно обезпечаване и премии/вноски по контракти за застраховки „ Живот “.

Данъкоплатците, които през годината закупуват застрахователен стаж при пенсиониране, също могат да понижат данъчната основа с размера на направените вноски.

Лицата, които през 2023 година са правили разнообразни дарения, като да вземем за пример на б олници, обществени домове, БЧК, за просвета и други , имат опция да понижат данъчната си основа с общо до 65%, откакто приложат към годишната данъчна декларация копия на документи, удостоверяващи статута на лицето, което получава дарението, и че то е получено.

Условията за прилагане на всяко едно от данъчните облекчения са в детайли разказани в рубриката „ Данъчни облекчения “ уеб страницата на Национална агенция за приходите, YouTube канала и Facebook страницата на приходната организация. Информация по тези въпроси може да се получи и от Информационния център на Национална агенция за приходите на телефони: 0700 18 700 и 02 9859 6801, както и на имейл: [email protected].

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР