Над 27 000 души са починали от болестта за годинаНай-висок

...
Над 27 000 души са починали от болестта за годинаНай-висок
Коментари Харесай

Рязък ръст на туберкулозата в ЕС

Над 27 000 души са умряли от заболяването за година
Най-висок % заразявания са регистрирани в Румъния

Заради свалянето на ограниченията против COVID-9

Смъртните случаи от туберкулоза (ТБ) в Европа се усилиха през 2021 година за първи път от съвсем две десетилетия заради спирането на пандемията в лечебните и диагностичните услуги, заяви в петък Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите (ECDC) и Европейският офис на Световната здравна организация (СЗО), представени от международните организации.

В Европейския район на СЗО 27 300 души са умряли от туберкулоза през 2021 година спрямо 27 000 смъртни случая през 2020 година

Ситуацията в Европа е разказана в детайли в отчет за наблюдението и мониторинга на туберкулозата в Европа, също оповестен през днешния ден, в който ECDC и СЗО/Европа предизвестяват, че има доста работа за извършване, когато става въпрос за преустановяване на туберкулозата на континента.

“През 2021 година вилнеещата пандемия от COVID-19 продължи да визира мощно нашите страни членки. Ресурсите за туберкулоза бяха отклонени и пациентите изпитваха усложнения при достъпа до клинични услуги, което евентуално докара до забавено диагностициране и лекуване на някои случаи на туберкулоза. Следователно би трябвало да увеличим броя на хората, диагностицирани и сполучливо лекувани ”, сподели шефът на ECDC Андреа Амон в изказване.

Докладът установи, че макар че има обща наклонност към понижаване на броя на случаите на туберкулоза в Европа през последните години, бавният ритъм, с който те понижават, може да провали задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване за преустановяване на туберкулозата като световно публично опазване на здравето опасност до 2030 година

В страните от Европейски Съюз 33 520 души са диагностицирани с туберкулоза през 2021 година спрямо повече от 33 800 през 2020 година Близо една четвърт от случаите са в Румъния, установи отчетът. Румъния също има най-голям % на случаите измежду децата, с 9,2 случая на 100 000 души на възраст 0-4 години.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР