Над 261 хил. мъже са напуснали Русия след обявяването на

...
Над 261 хил. мъже са напуснали Русия след обявяването на
Коментари Харесай

Руснаците бягат от мобилизация със скорост 45 мъже в минута

Над 261 хиляди мъже са напуснали Русия след оповестяването на частична готовност, оповестена на 21 септември с декрет на президента Владимир Путин. Това прави 45 души в минута.

Още в първите часове местата в полетите за страните, неизискващи визи за съветските жители, бяха разграбени, а цените на билетите доближиха галактически стойности. Хиляди коли пък се струпаха по сухопътните граници на страната, най-много с Грузия и Финландия, което докара до обсъждане на нови крути ограничения.

Така да вземем за пример Финландия разгласи, че обмисля създаване на ограда по границата против бягащите от готовност съветски мъже, до момента в който Кремъл размаха пръст на струпалите се в няколко километрова колона край граничните пунктове с Грузия, че ще им изпрати мобилен „ военкомат “, пункт за регистрацията на военнослужещи. Опашката, която се изви на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Верхий Ларс “, доближава съгласно някои съветски издания 25 км. Заради напора от искащи да изоставен страната Грузия към този момент позволява и влизане на пешеходци. Таксата за прекосяването им е 50 000 рубли. Забраната за пешеходно прекосяване, която действаше до неотдавна, пък сътвори черен пазар за колела и тротинетки. Стар велосипед струваше 50 000 рубли.

Близо 100 хиляди души са напуснали Русия и в посока Казахстан в първите дни след оповестяване на мобилизацията. Страната ще приветства руснаците, бягащи от военна работа, сподели президентът Касъм-Жомарт Токаев, демонстрирайки индиректно наказание на нападението на Москва против Украйна.

Заради всеобщото бягство в Москва към този момент съществено обмислят затваряне на границите за мъже в наборна възраст, а даже и оповестяване на военно състояние.

Но тези, които останаха в родината си, откриха
други способи да се опълчват
От комични напивания, през предприемчиви разгласи за чупене на крака до съществени закононарушения. Кой както успее.
 Със скорост: 45 мъже в минута
Сн.: Twitter

Във военната комисия в Уст-Илимск (Иркутия) се стигна до пукотевица, откакто един от мобилизираните почнал да стреля по време на образование, викайки „ Никой няма да отиде на война “. Първоначалните известия гласяха, че военният комисар Александър Елисеев е погубен вследствие на офанзивата, само че по-късно стана ясно, че той е ранен.

Военкоматът в Урюпинск във Волгоградска област на Русия пък беше запален. Подпалвачът е арестуван. Ден по-рано сутринта избухна пожар и в постройката на селската администрация, военкомата, театъра и художественото учебно заведение на близкото населено място Береславски. Министерството на изключителните обстановки се пробва да откри формалната причина за тези пожари, до момента в който локалните поданици са сигурни, че става дума за умишлени палежи.

Има обаче и други способи да се избегне отиването на фронта и предприемчивите към този момент ги популяризират. В уеб страницата за разгласи „ Авито “ към този момент се появи реклама за услуга, която явно разрешава отклоняване по медицински аргументи от постъпване в армията:

„ Чупя ръце и крайници, няма да боли “. Цената на услугата е 1500 рубли (25 долара), а задачата – да не се влиза в редовете на армията и да се избегне пращане на фронта в Украйна. За страдание на предприемчивия частник обявата му е била свалена скоро.

Обявяването на частична готовност провокира вълна от сходни по смисъл
търсения в Google
Сред най-популярните търсения на руснаците към този момент са: Къде да напусна Русия; Отсрочка от армията; Как да си счупя ръката или крака; Как да избегнем мобилизацията.

Други пък взеха решение да избегнат мобилизацията посредством пиене. Клипове демонстрираха пияни запасняци да се
бият между тях на път за казармите
където би трябвало да ги облекат и обучат.

Запис сподели съветски солдати от запаса да се движат с неуверена походка към боен аероплан, а един от тях към този момент лежи в тревата, задремал зад бяло пано.

На различен запис групата е огромна, за отмора са спрели четири рейса, трезви мъже не са попаднали в кадър. „ За к`во отиваме, ху* знае къде отиваме, е**л съм го “ – крещи операторът. „ Където е нужно! “ – оптимистично дава отговор почерпен на напред във времето.

 
 Със скорост: 45 мъже в минута
Сн.: Twitter

Според изявления на съветските публични медии може да се окаже, че пиянството и злоупотребата с алкохол може да се окажат един от методите за избавяне от готовност. Руският уебсайт „ Лента “ споделя, че в петък сутринта във военното окръжие в Измайловския регион на Москва са се явили двама мъже с повиквателни. Единият на 40, другият на 42 години. И двамата били крепко пияни. И на двамата била отказана готовност, а чиновник на комендатурата ги извел от постройката и ги предал на полицията.

 
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР