Над 260 язовира са в процес на ремонт, Те се

...
Над 260 язовира са в процес на ремонт, Те се
Коментари Харесай

Къде потъват парите за ремонтите на язовири?

Над 260 язовира са в развой на ремонт, Те се поправят с отпуснатите през 2018 от страната 500 млн. лева До момента са усвоени 80% от парите, само че към момента ремонтираните язовири нямат разрешителни за градеж. А в листата с рисковите язовири са посочени 416 такива.

Язовир " Генерал Николаево 7 " до град Раковски е с първа степен на евентуална заплаха. През 2021 година по него стартира главен ремонт. До март тази година са осъществени 10% от плануваните действия. От Държавната организация за метрологичен и механически контрол споделят, че по документи ремонтът на язовира не е завършил.

" Ние за този язовир чакаме да получим документи за завършени ремонтни работи ", споделя инж. Мария Пирянкова – Главна дирекция " Надзор на язовирните стени и оборудванията към тях ", ДАМТН.

Преди да стартира главният ремонт, община " Раковски " прави възобновяване на язовирната стена, само че пропуща да осведоми в точния момент Държавната организация за метрологичен и механически контрол и следва ремонт на ремонта, този път от " Монтажи " ЕАД.

Община Раковски беше направила възобновяване на язовирната стена. От предписанията, които имахме за ремонта на язовира, общината задели 40 000 лева, с които 1250 тона камък беше положен и язовирът беше в изправно положение. При това изправно положение тази държавна компания пристигна да прави ремонт ", изясни инж. Александър Василев - оператор на язовири.

Имало е ерозия и свличания по въздушния откос, евентуално и да са правени поправки, те не са достигнали този обсег, който изисква един огромен главен ремонт, с цел да бъдат преодолени. Общината е проверила по-скоро за осъществените действия към този момент от " Монтажи " следващи за премахване на пукнатините по въздушния откос, прибавя инж. Мария Пирянкова.

От Националното съдружие на общините дават и други образци, в които след ремонт от държавната компания се появяват нови проблеми.

" Течове и проникване през стената, която сякаш е ремонтирана и от горната страна засипано, обратно на софтуерни условия, е засипана с материал, който да пречи да се видят пукнатините в сякаш ремонтираната или построена нова стена ", споделя Благой Станчев - парламентарен секретар и член на НСОРБ.

Язовир " Генерал Николаево 7 " е в листата с 416 язовира, които са за незабавен ремонт и за които през 2018, с решение на Министерския съвет са отпуснати 500 млн. лева за поправки. Списъкът е формиран от Държавната организация за метрологичен и механически контрол. Държавната консолидационна компания разпорежда ремонтите на държавната компания " Монтажи ” ЕАД.

" Към сегашния миг, по информация от " Монтажи ", което е дъщерно сдружение на Държавната консолидационна компания, са осъществени към 76 броя ремонтни действия на язовири, с завършени строително-монтажни действия. Предадени са на сдружението и би следвало да се одобряват след разглеждане от способния орган - Експертен съвет към ДКК. И тогава да последват дейностите по приемане от съответните ДНСК ", сподели Борислава Пенева – член на ДКК и ръководител на Междуведомствената работна група.

До момента с отпуснатите от страната 500 млн. лева " Монтажи " работи по проектирането и ремонта на 267 язовира. Усвоени са 80% от отпуснатите пари. Ремонтираните язовири към момента нямат разрешителни за градеж.

" Влязохме в процедурата на така наречен " насилствени поправки ". От " Монтажи " ЕАД отиваха, без да осведомят кмета на общината и започваха строителни действия. Най-малкото общината би трябвало да им издаде позволение за градеж. Те би трябвало да внесат капиталовия план, би трябвало да го съгласуват с основния проектант на общината. Нищо сходно не се случи. Отиваха и започваха да работят, без да съгласуват типа на строително монтажните работи, без да има количествено стойностни сметки ", сподели Благой Станчев.

За метода, по който са ремонтирани язовирите е формирано дело. Борислава Пенева е част от ДКК и е ръководител на Междуведомствената работна група. Казва, че държавната компания " Монтажи " работи по премахване на дефектите. До момента от е тествано положението на 293 от язовирите.

От тези 414 язовира и 416 с " Бели Искър " и " Огняново " са тествани 293 язовира. До края на годината ще бъдат тествани всички. Когато се откри за някои от язовирите, че е имало компрометирани язовирни стени, имало е срутване на откос или е имало някакви хлъзгателни повърхнини, в нашите наставления указваме да се съблюдава кота на водното равнище под компрометирания сектор ", обясни инж. Мария Пирянкова.

Такъв образец на належащо източване е язовир " Мъглене " в община Кирково. За решаването на проблемите с язовирите работи Междуведомствена работна група, в която влизат няколко министерства и организации. В нея се приготвят законодателни промени, с които да се понижи броят на язовирите, в този момент те са 6844. Ще се реши ли обаче по този начин казусът с вярното стопанисване на язовирите?
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР