Над 26 отбора и богата културна и арт програма събра

...
Над 26 отбора и богата културна и арт програма събра
Коментари Харесай

За втори път в София ще се проведе „Фестивал на Драконовите лодки“

Над 26 тима и богата културна и арт стратегия събра повече от 10 000 гости в първото издание на „ Фестивал на Драконовите Лодки “ в София през 2023-а година.

 

Остават броени дни до провеждането на второто издание, още веднъж на гребна база Панчарево и парковете към езерото. В момента тече усилена подготовка, а тимовете са толкоз окуражени, че организират двуразови тренировки, с цел да завоюват преимущество пред съперниците си.  

 

Фестивалът е с вход свободен и предлага занимания за цялото семейство навън.

 

В годината на Дракона събитието ще открие Н.Пр. Посланикът на Китайската национална република в България Дай Цинли. 

 

Официалната гала  ще се състои на 29.06.2024 година от 10:00 часа на сцената на Музи над водата - Езеро Панчарево, до Национална гребна база „ Средец “, кв. „ Панчарево “, бул. „ Самоковско шосе “ 9.  Кметът на град София, Васил Терзиев, кметът на Район Панчарево Евгения Алексиева, министърът на културата Найден Тодоров ще приветства участници, състезатели и посетители на формалното разкриване на „ Фестивал на Драконовите лодки “. Сред формалните лица на събитието ще участват посланици и дипломати.

 

На сцената на Музи над водата – Панчарево, безплатно предоставена от мецаната Георги Спасов, ще бъде изпълнен обичайния драконов танц, а със свои осъществявания в културната стратегия в двата дни на фестивала ще се изявят още Beijing Dance Academy Affiliated Middle School, фолклорна танцова група „ Цветница “, фолклорен отбор " Българче " и Детска певческа група " Средногорски звън “, Flower Day Folk Song and Dance Troupe, Китайски студенти в чужбина, ученици на Институт Конфуций, Културен център, танцьори от Националното танцово учебно заведение и доста други.

 

С осъществявания ще се включат и гении от Народни читалища Виделина - 1908 с. Панчарево, Св. Цар Борис I - 1909 с. Бистрица, НЧ Христо Ботев 1909 с. Казичене, НЧ Свети Иван Рилски - 1926 с. Герман, НЧ Просвета – 1929 и други.

 

Най-голямата атракция на културната стратегия в двете вечери ще бъде концертът на Ih Tsetsen от провинция Вътрешна Монголия с неповторимото и удивително монголско, гърлено пеене. На сцената във вечерната стратегия ще се качат групите Тригайда и Sunblinds.

 

Празникът продължава и през двата дни на уикенда – 29-30.06.2024 година от 11:00 до 20:00 часа в зона " Рибарника ", където ще се състои мултикултурната стратегия с още доста музика, танци, креативен работилници, демонстрации на бойни изкуства, атракции за деца, кътове за храна и питиета и доста други занимания.

 

Организатор на един от най-атрактивните азиатски фестивали е Сдружение „ Фестивал Драконови лодки “. Състезанията с драконови лодки стават все по-популярни по целия свят - към този момент в над 90 страни.

 

Очаква се най-бързо развиващият се воден спорт скоро да бъде включен в листата на олимпийските спортове. Състезанията включват тимове с мъже, дами, деца и смесени. Спортът може да се практикува елементарно от всеки. Фестивалът на драконовите лодки е включен от ЮНЕСКО в описите на международното нематериално културно завещание.

 

Драконовите лодки доставят на хората удоволствието от спортуване на открити, красиви места, покрай водата, с чист въздух и природа. Създава екипна работа и се трансформира в международен корпоративен спорт и платформа за създаване на екипи и развиване на другарство сред хора и народи.

 

Група запалени почитатели на спорта гребане с драконови лодки сформират съдружие с нестопанска цел в социална изгода “ФЕСТИВАЛ ДРАКОНОВИ ЛОДКИ ”, целящо развиването на спорта в България посредством образуване на фестивали първо в София, а по-късно и в други от по-големите градове в страната.

 

„ Получихме поддръжката и утвърждението на Община Русе и персонално на кмета, господин Пенчо Милков, Българската федерация по кану-каяк и Посолството на Китайската национална република. Благодарение на извънредно сполучливото издание на фестивала през 2023 година, тази година имаме удоволствието да проведем цели два! Стартирахме с този в Русе, а в този момент следва и това в София. Благодарни сме на кмета на град София господин Васил Терзиев, че второто издание на „ Фестивал на Драконовите лодки “ ще се организира под патронажа и партньорството на Столична община, както и на госпожа Евгения Алексиева, кмет на Район Панчарево, за партньорството и скъпата поддръжка. “ – оповестява Влад Гицоайка от Сдружение „ Фестивал Драконови лодки “.

 

" Имаме желанието езерото да придобие доста по-красив тип, да бъде почистено и се надявам, че с общи старания ще успеем да се оправим и с това предизвикателство. При нас също тече подготовка за събитието. Работим всеки ден, взаимно с сътрудниците от сдружението. Правим организационни срещи и сме в непрестанен контакт със Столична община, по тази причина мисля, че ще успеем да създадем едно доста положително събитие с богата културна стратегия. Миналата седмица имаше посещаване в регион " Панчарево " от китайска делегация, водена от Шен Мин. С тях много в детайли обсъдихме събитието. ", - акцентира госпожа Евгения Алексиева, кмет на Район Панчарево, по време на провела се по-рано в Българска телеграфна агенция конференция във връзка второто издание на „ Фестивал на Драконовите лодки “.

 

Второто издание на Фестивала на Драконовите лодки в град София се реализира под патронажа на столичния кмет Васил Терзиев, Район Панчарево и кметът на Район Панчарево Евгения Алексиева, Столична Община, Българската федерация по кану-каяк и Посолството на Китайската национална република.

 

Събитието е част от културния календар на Столична община, а за облекчение на посетителите са отпуснати спомагателни рейсове за Панчарево, които потеглят през 5 до 7 минути от Метростанция „ Цариградско шосе “.

 

Изминалият уикенд бе доста трогателен за посетители и състезатели в Лесопарк „ Липник “, Русе. По време на първото за града издание на „ Фестивал на Драконовите лодки “ в оспорваната и атрактивна конкуренция се включиха 15 тима, като в екипажите от 20 индивида победител стана смесеният тим на Министерство на вътрешните работи – Русе, а от 10–членните екипажи първи се класира тим „ Локо дракони “.

 

Русе за пръв път бе хазаин на „ Фестивал на Драконовите лодки “, а България е избрана за хазаин на Световното състезание по Драконови лодки през 2025 година, което ще се организира точно в крайдунавския град.

 

На уеб страницата на „ Фестивал на Драконовите лодки “ към този момент са оповестени изискванията и разпоредбите за присъединяване, функциите в тимовете, графика за тренировки и всички детайлности по отношение на провеждането на атрактивното събитие.

 

https://dragonboats.bg 

 

https://www.facebook.com/DragonBoatFestivalBG 

https://www.youtube.com/@DragonBoatsFestival 

https://www.instagram.com/dragonboatfest/ 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР