Над 2500 пострадали са получили помощ от планинската спасителната служба

...
Над 2500 пострадали са получили помощ от планинската спасителната служба
Коментари Харесай

Планинските спасители помогнали на над 2500 пострадали само за година

Над 2500 потърпевши са получили помощ от планинската избавителната работа за една година (1 декември 2017-30 ноември 2018 г.) Това сподели Емил Нешев - шеф на Планинската избавителна работа (ПСС) към БЧК, която през днешния ден отбелязва 85 години от основаването си.
 
Най-много акции в този интервал е имало в Рила и Пирин, изключително в региона на Рилските езера. Най-трудните и тежки акции за спасителите са свързани с търсенето на потърпевшите, акцентира Нешев и подсети на феновете на планината постоянно да съблюдават маркировката. За едногодишния интервал е имало и 11 смъртни случая.
 

Над 500 са доброволците към ПСС, като измежду тях има водачи, юристи, лекари и други, постоянно подготвени безплатно да оказват помощ, сподели ръководителят на БЧК Христо Григоров. Спасителните отряди са 32, а 22 са избавителните кучета. Освен в планината, службата работи и по линия на общата избавителна мрежа в страната, като оказва помощ при наводнения, повреди и произшествия. ПСС се финансира от страната и от дарения.
 
 dariknews.bg/архив

Туристите, скиори и всички, които са планината, би трябвало да съблюдават избрани инструкции, с цел да са в сигурност, поучават спасителите. Необходимо е авансово вземане предвид на метеорологичната конюнктура, заредени мобилни телефони, подобаващи облекла, обувки и планинско съоръжение, храна и вода и др.-->

Нешев добави, че най-сигурният метод за връзка със спасителите е позвъняване на тел.112 или на тел.1470, както и непрекъснато на тел.963 2000.
 
Всички бази на ПСС са в подготвеност за идния сезон, има и нова техника, моторни шейни, коли с висока проходимост и нова екипировка. Спасителите демонстрираха първите дървени шейни, които са били употребявани от службата преди 85 години, както и облекло, ски, щеки и друго съоръжение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР