Над 2500 деца от 28 училища в 15 града преминаха

...
Над 2500 деца от 28 училища в 15 града преминаха
Коментари Харесай

Над 2500 деца от 15 града преминаха през обучения за онлайн безопасност през 2018 г.

Над 2500 деца от 28 учебни заведения в 15 града минаха сполучливо през образования за онлайн сигурност през 2018 година Те бяха извършени в границите на програмата " Киберскаут " на Теленор и Центъра за безвреден интернет и самодейността " Доктор ОхЗаби ".

Програмата " Киберскаут " се организира за четвърта поредна година и има за цел да увеличи информираността на учениците и техните преподаватели и родители за рисковете в интернет и методите за справяне с тях. Участниците в просветителните действия получават познания и на практика умения за безвредно прилагане на интернет и мобилни връзки, които след това предават на своите връстници.

" 97% от децата в България употребяват интернет, а 93% от тях влизат в международната мрежа всеки или съвсем всеки ден, главно употребявайки обществените медии. Изследванията сочат също, че над30% от децата през последната година са получавали известия в цифровото пространство, които са ги тормозили, като едвам една трета от тях споделят това с родителите си ", показа Георги Апостолов, координатор на Центъра за безвреден интернет.

" Именно по тази причина програмата Киберскаут е толкоз значима за нас и се радваме, че успяхме да обучим толкоз доста деца през 2018 година По този метод не ги стопираме да се изявяват, само че ги срещаме и приготвяме за рисковете, които онлайн пространството крие и ги учим по какъв начин да се възползват от наличните принадлежности, с цел да засилят своята сигурност и да оказват помощ на свои връстници в рискови обстановки ", добави той.

В рамките на програмата възпитаници от цялата страна минават двудневно интерактивно образование, в което посредством викторини, полемики, задания за групово осъществяване и симулации на действителни обстановки се срещат с рисковете в онлайн пространството, както и с инструментите за предотвратяване и за реакция при конфликт с съответна заплаха. Втората част от образованието е напълно отдаден на други две значими умения: какво да посъветват собствен връстник, който е попаднал в неприятна обстановка онлайн и по какъв начин да предадат на съучениците си новите познания и умения, които получават по време на образованието. За да придобият тези умения, децата вземат участие в симулационни игри и разискват вероятните реакции и подходи, както и оферират разнообразни действия, с които киберскаутите могат да предадат знанията си нататък – акции, видеоклипове, презентации, плакати, брошури, къси пиеси и други.

След привършване на образованието си киберскаутите имат задачата по метода " връстници образоват връстници " да разпространяват главните опасности в интернет пространството и съответните способи за справяне с тях измежду подрастващите на възраст сред 9 и 15 години. По този метод програмата мултиплицира резултата си и доближава до по-голям брой подрастващи, подготвяйки ги за рисковете от шерване на персонална информация в интернет и методите за безвредно сърфиране и другарство в онлайн пространството.

" Доктор ОхЗаби " - полева " клиника " за мобилни устройства на деца е самодейност, посредством която специалисти от Националния център за безвреден интернет ревизират сигурността на мобилни устройства и дават спомагателни инструкции на подрастващи и техните родители за отбрана в интернет. През 2018 година самодейността се организира 8 пъти в 5 града по време на разнообразни събития за деца и родители.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР