Над 250 непоказани експонати, златните си съкровища и добре известни

...
Над 250 непоказани експонати, златните си съкровища и добре известни
Коментари Харесай

Над 250 непоказани експонати в изложба за 150-годишнината на музея във Велико Търново

Над 250 непоказани експонати, златните си съкровища и добре известни артефакти показва в галерия Регионалният исторически музей във Велико Търново. С експозицията „ Съхранените съкровища “ музеят в остарялата ни столица отбелязва 150 години от основаването си.  

Музеят във Велико Търново съхранява над 260 000 културни единици и се утвърждава като най-големият музей в страната с повече от 30 обекта и непрекъснати експозиции, които годишно се посещават от половин милион българи и задгранични посетители, уточни шефът на институцията Иван Църов.  

В експозицията се демонстрира Хотнишкото богатство, което историците датират като най-старото обработено злато в света, разясни Църов и добави: 

„ Също по този начин Къпиновското богатство, там са няколко предмета. Най-хубавият от тя – един киликс, той ще бъде на галерия в Лувъра единствено след няколко месеца “ 

Показани са находки, избавени от иманярски нападения, како статуята на Асклепий и скъпа плащаница от 16-и век, която е била открита на Летище – София, в опит да бъде изнесена от страната. 

За откриването на експозицията довечера в изложбените зали „ Рафаел Михайлов “ са поканени президентът, ръководителят на Народното събрание, министър председателят и министърът на културата. 

Снимки: Здравка Маслянкова, БНР
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР