Над 25 личности и организации от сферата на бизнеса, политиката,

...
Над 25 личности и организации от сферата на бизнеса, политиката,
Коментари Харесай

Д-р Симидчиев: Покачващите се температури ще върнат някои болести, например маларията

Над 25 персони и организации от сферата на бизнеса, политиката, науката, опазването на здравето, образованието, природозащитната активност се обърнаха към Национален институт по метеорология и хидрология и Българска академия на науките с гледище да оповестят настоящите си мнения за климатичните промени и ролята на индивида в тях. Повод за писмото са зачестили медийни изявления на представители на научната общественост, които слагат под въпрос климатичните промени или степента на човешката роля в тях, както и неналичието на настоящи документи, които да демонстрират какво мислят българските институции във връзка с казуса.

В България сме със сериозен недостиг в стратегически документи и обща визия по редица проблеми, сподели пред БНР пулмологът и зам.-председател на парламентарната здравна комисия доктор Александър Симидчиев, който е измежду подписалите писмото.

" България не може да промени траекторията в светоен мащаб, само че това, което можем да създадем, е да създадем по този начин, че в България популацията да бъде предпазено с адаптационни ограничения, т.е. първо популацията да знае по тази тематика, да има ясно мнение, което е научно обосновано, на второ място - да приемем всички вероятни ограничения, с цел да може адаптационните политики да бъдат вкарани в националните цели - с цел да защитим, доколкото е допустимо, огромната част от популацията ", изясни той в изявление за предаването " Преди всички ". 

По думите му заради покачващите се температури в идващото десетилетие в България още веднъж ще се появи комарът, който може да провокира малария.

" Тогава ще се появят избрани болести, да вземем за пример маларията, и в случай че не сме готови, ще има проблем. Можем да се подготвим и това да не се случва, само че за това се изисква тактика, която да има небосвод от най-малко 10 години напред ".

Според него в България сме очевидци на " институционално застаряване ": 

" Безвремието, на което сме очевидци, води до това, че хората не се занимават с същински значимите въпроси ".

Д-р Симидчиев е безапелационен, че би трябвало да имаме национална тактика по доста въпроси, един от които е акомодацията към климатичните промени.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР